Najviše prosječne plaće lani imali zaposleni u rudarstvu, 7.377 kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 2.7.2016. u 11:37h | Objavljeno u Aktualno

U 2015. godini za 838.584 zaposlenih kod poduzetnika obveznika poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, obračunana je prosječna mjesečna neto plaća od 5.019 kuna. Analiza prosječnih mjesečnih neto plaća po područjima djelatnosti pokazala je da tri djelatnosti (prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo) koje zapošljavaju preko 56,6% ukupno zaposlenih, za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika na razini RH (trgovina i građevinarstvo) ili tek nešto niže od prosjeka na razini RH (prerađivačka industrija).

Najviše prosječne mjesečne neto plaće u 2015. godini imali su zaposleni u djelatnosti B - Rudarstvo i vađenje, i iznosile su 7.377 kuna.

Zaposleni u području djelatnosti poslovanja s nekretninama (L), iskazali su u 2015. godini najveći neto gubitak (693 milijuna kuna), a obračunali su neto plaće za 18,4 posto veće od prosjeka svih zaposlenih kod poduzetnika RH. Poduzetnici rudarstva i vađenja (B), iskazali su neto gubitak u iznosu od 170 milijuna kuna, a zaposlenima su obračunali neto plaće 47 posto veće od prosjeka poduzetnika RH.

Promatrano na razini područja djelatnosti, prosječna mjesečna neto plaća za 207.003 zaposlenih (udio u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika 24,7 posto), veća je od prosjeka na razini RH (5.019 kn), za 225.121 zaposlenog u području C – Prerađivačka industrija (udio u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika 26,8 posto), obračunana je prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 5.016 kuna, što je približno na razini prosjeka RH, a za preostalih 406.460 zaposlenih (udio u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika 48,5 posto), obračunana je prosječna mjesečna neto plaća manja od prosjeka na razini RH, i to u rasponu od 2.373 kune (T - Djelatnost kućanstava kao poslodavca) do 4.897 kuna (Q - Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci