Najviše liječenih ovisnika u Varaždinskoj županiji srednjih godina, većina bila na heroinu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Najviše liječenih ovisnika u Varaždinskoj županiji srednjih godina, većina bila na heroinu

IHR/Varaždinske vijesti | 15.5.2022. u 09:50h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Tjelesno i mentalno zdravlje ima ključnu ulogu u životu ljudi i razvoju društva. Iako obje komponente općeg zdravlja čine teško razdvojivu cjelinu, s obzirom na težinu problema koju u suvremenom svijetu imaju poremećaji mentalnog zdravlja, podcjenjivanje značaja problema, kao i specifičnosti mjera koje se mogu poduzeti u promociji i zaštiti mentalnog zdravlja, lokalna politika Varaždinske županije usmjerena je na donošenje specifičnih strategija zaštite mentalnog zdravlja, u skladu s Nacionalnom strategijom.

Zaštita mentalnog zdravlja provodi se kroz Djelatnost primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, a sredinom kolovoza 2009. donesena je i Mreža javne zdravstvene službe, prema kojoj su pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo ustrojene službe, odnosno odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti. U županijskom Zavodu za javno zdravstvo je takva služba ustrojena 2010. godine na način da se djelatnost nekadašnjeg Centra za suzbijanje ovisnosti proširila i na područje zaštite mentalnog zdravlja te se započelo s ekipiranjem timova za zaštitu mentalnog zdravlja.

Unatrag pet godina osnovano je Savjetovalište za zaštitu mentalnog zdravlja, dostupna je ambulanta dječjeg psihijatra i otvoreno Savjetovalište za alkoholom uzrokovane poremećaje pri Zavodu za javno zdravstvo, uz zadržavanje kontinuiteta izvanbolničkog liječenja ovisnosti o psihoaktivnim tvarima. Tako je u razdoblju od 2011. do 2020. godine, od kada je djelatnost proširena i na zaštitu mentalnog zdravlja, kroz Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti prošlo u kumulativu 3313 osoba, od čega je kod njih 3019 otvoren medicinski karton u Odjelu.

- U 2020. godini ukupan broj pacijenata u ambulantama mentalnog zdravlja je 740, novoprimljenih je 469, a pacijenta iz prethodnih godina koji su nastavili liječenje u 2020. godini je 271. Od toga je u tretmanu ambulante dječje i adolescentne psihijatrije bilo 199 pacijenata, 81 ih je bilo novo prijavljenih, a 118 ih je nastavilo liječenje iz prethodnih godina. U 2020. godini u grupnom savjetovališnom tretmanom alkoholne ovisnosti odrađeno je 36 mjesečnih sastanaka u grupi, sa prosječno 27 apstinenata i 15 pratećih članova - navodi se u prijedlogu Plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje 2022.-2024. godine u dijelu koji se odnosi na zaštitu duševnog zdravlja djece i mladih, a koji će se naći na sjednici Županijske skupštine u srijedu 18. svibnja.

Godišnje se u Odjelu za prevenciju ovisnosti liječi od ovisnosti oko 250 osoba, a u 2020. godini je bilo ukupno liječeno 189 osoba, od toga devet novopridošlih osoba.

Prema objavljenim podacima za 2020. godinu, od ovisnosti se u Varaždinskoj županiji liječilo ukupno 189 osoba, a najviše njih, 64, su bile osobe starosti od 35 i 39 godina. Ovisnost o opijatima nije zaobišla ni mlade, pa se tako na liječenju našlo devetero osoba starih od 15 i 19 godina te šest osoba između 20 i 24 godine starosti. Najviše liječenih ovisnika bilo je na heroinu, čak 158 ovisnika. Petnaest osoba liječilo se od ovisnosti zbog kanabinoida, šestero zbog buprenorfina, troje zbog amfetamina, dok su ostali bili ovisnici o tramadolu, metadonu, kokainu te drugim opijatima.

daaaa.jpg

Screenshot_2022-05-13_at_17-23-37_05a-prijedlog-plana-zdravstvene-zastite-potpisano.pdf.jpg

Označeno u