Najveći udio mladih radnika, ali i male plaće: Hoće li Varaždin biti žrtva porezne reforme? Foto: VV arhiva / ilustracija

Najveći udio mladih radnika, ali i male plaće: Hoće li Varaždin biti žrtva porezne reforme?

VV / Jutarnji.hr | 17.8.2019. u 19:04h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin ima najveći udio mladih i zaposlenih u ukupnom broju stanovnika, no hoće li biti i među najvećim gubitnicima, odnosno žrtvama najavljene porezne reforme?

Porezna reforma ujesen bi trebala bi biti izglasana u Saboru pa će od 1. siječnja 2020. godine svi gradovi i općine izgubiti dio svojih poreznih prihoda jer će radnici mlađi od 25 godina biti u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, a radnici između 26. i 30. godine života plaćat će upola manji porez na plaće nego danas. Kako piše Jutarnji.hr, najveći gubitnici bit će najveći gradovi, zbog brojnosti radne snage do 30. godine, ali i neki manji gradovi i općine koji nemaju toliko velik broj stanovnika koliko imaju velik udio zaposlenih do 30. godine života u ukupnom broju stanovnika, osobito u gospodarski najrazvijenijim dijelovima Hrvatske - na sjeverozapadu zemlje, u Istri te bogatijim mjestima uzduž Jadrana.

U Varaždinu, gradu od 46 tisuća stanovnika, živi 3.265 radnika mlađih od 30 godina, koji čine 7 posto ukupnog broja stanovnika, što ga svrstava na vrh liste po omjeru mladih i zaposlenih u ukupnom stanovništvu. U vrhu se nalazi još nekoliko gradova sjeverozapadne Hrvatske - Prelog (6,8 posto ukupnog broja stanovnika čine radnici do 30. godine), Čakovec (6,1), Sveta Nedjelja (5,7), Zabok (5,3) i Zagreb (5,1) - te istarski gradovi Poreč i Pazin s pet odnosno 4,7 posto.

Među općinama s najvećim udjelom zaposlenih mlađih od 30 godina su i tri općine u Varaždinskoj županiji: Jalžabet (253 osiguranika mirovinskog osiguranja mlađih od 30 godina, odnosno 7 posto od ukupnog stanovništva), Trnovec Bartolovečki (373, odnosno 5,4 posto) te Veliki Bukovec (68, odnosno 4,7 posto).

Ipak, kako piše Jutarnji.hr, stručnjaci smatraju da gradovi i općine na sjeverozapadu zemlje neće biti među najvećim gubitnicima najavljene porezne reforme, ukazujući da, osim što imaju najveću stopu zaposlenosti, imaju i relativno nisku razinu dohotka pa će stoga i relativni gubitak njihovih prihoda od poreza na dohodak u idućoj godini biti manji nego kod nekih gradova koji imaju manju stopu zaposlenosti, ali zato veće prosječne plaće zaposlenih. Predviđaju stoga da će najveći gubitnici Marićeve porezne reforme biti par najvećih gradova u kojima mladi imaju relativno veće prilike za zapošljavanje nego u provinciji te općine i gradovi u Istri, dijelu Primorsko-goranske županije i u Dubrovniku.

gradovi_i_opcine_porezna_reforma_udio_mladih_1.jpg

(Izvor: Jutarnji.hr)