Najveća po prihodima Vindija, Ytres s najvećom dobiti razdoblja dok Boxmark Leather najveći izvoznik

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.9.2020. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno

U povodu Dana Varaždinske županije, 8. rujna, Fina objavljuje rezultate poduzetnika sa sjedištem u županiji u 2019. godini koji su bolji u usporedbi s 2018. godinom.

U Varaždinskoj županiji u 2019. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe, sjedište je imalo 4.150 poduzetnika, kod kojih je bilo 43.696 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 1.542 ili 3,7%. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 5,0 milijardi kuna (10,9% više u odnosu na 2018.), ukupni rashodi od 4,8 milijardi kuna (11,6% više), dobit razdoblja od 280,7 milijuna kuna (15,4% više), gubitak razdoblja od 108,8 milijuna kuna (76,6% više) te neto dobit iznosi 128,1 milijun kuna (12,1% manje). Bruto investicije u 2019. godini bilježe rast u odnosu na 2018. godinu od 1,8%, a investicije samo u novu dugotrajnu imovinu od 26%. Uvoz je manji za 3,7%, a izvoz veći za 8,6% te pozitivni trgovinski saldo iznosi 4 milijarde kuna. Prosječna mjesečna neto obračunata plaća iznosila je 5.150 kuna što je 7,7% više u odnosu na 2018. godinu te 11,4% manje od prosjeka zaposlenih kod poduzetnika u RH u 2019. godini (5.815 kn).

Na rang listi 28 gradova i općina Varaždinske županije poduzetnici Varaždina najbrojniji su (2.091) te prvi po broju zaposlenih (20.780), ukupnom prihodu (15,2 milijarde kuna) i neto dobiti (487,6 milijuna kuna). Varaždinska županija u odnosu na druge županije na šestom su mjestu prema broju zaposlenih kod poduzetnika, na sedmom mjestu prema ukupnim prihodima i dobiti razdoblja, a na devetom mjestu prema broju poduzetnika. Prema produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih, poduzetnici Varaždinske županije na devetom su mjestu, a prema ekonomičnosti poslovanja i pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih, na 10.-om mjestu.

Najveće prihode među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinskoj županiji u 2019. godini ostvarila je VINDIJA d.d. iz Varaždina (3 milijarde kn), dok je najveću dobit razdoblja ostvario YTRES d.o.o. iz Donjeg Kneginca (52,5 milijuna kn). BOXMARK LEATHER d.o.o. najveći je izvoznik među poduzetnicima Varaždinske županije (1,2 milijarde kn), a društvo je imalo i najviše zaposlenih (2.270).

Više informacija dostupno je na ovoj poveznici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • TOP 100 Tko su najjači varaždinski gospodarski subjekti po prihodima?

  Veliki broj tvrtki s varaždinskog područja, nakon prvotnog šoka od pandemije i pada prihoda u 2020. godini, prošle su godine zabilježile lagani oporavak, dok ima i onih koji su kontinuirano rasli obje godine, kao da korone nije ni bilo. No pred gospodarstvenicima su novi izazovi; od inflacije i poskupljenja zaduživanja zbog podizanja kamatnih stopa do restrikcija u opskrbi energentima, prvenstveno plinom, te već kronični problem radne snage.

 • Kolektivnim ugovorom Vindija dodatno potvrdila prava i benefite zaposlenicima
  Vodeća hrvatska prehrambena industrija, varaždinska Vindija, potpisala je kolektivni ugovor sa Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, sindikalnom podružnicom Vindije te tako dodatno ojačala položaj…
 • Poduzetnici su u 2021. godini bili uspješniji nego 2020. godine.
  Poslovni rezultati pojedinog poduzetnika (ukupni prihodi, ukupni rashodi, dobit prije i poslije oporezivanja itd.), analiziraju se prema podacima iskazanim u godišnjem financijskom izvještaju. Temeljem tih financijskih podataka, utvrđuje se uspjeh…
 • Vindija dijeli 10 stipendija za mesare
  GRUPA VINDIJA objavljuje NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA ZA MESARE U razvoj zaposlenika ulažemo mnogo u svim fazama njihove karijere, zato pozivamo i tebe da se prijaviš na natječaj za dodjelu…
 • Besplatna radionica za mikro, male i srednje poduzetnike održana u Varaždinu

  U organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Varaždin, u utorak je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Varaždinu održana besplatna radionica "Kako uskladiti poslovanje s Općom uredbom o zaštiti podataka" namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima.