NAJBOLJI Varaždin dobitnik nagrade najboljeg velikog grada po kvaliteti života

VV | 1.12.2022. u 21:10h | Objavljeno u Aktualno

- Grad Varaždin osvojio je najprestižniju nagradu u kategoriji za najbolji veliki grad u kvaliteti života na ovogodišnjem izboru najboljih gradova kojeg su organizirali portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media - izvijestili su iz Grada Varaždina.

Nagradu je u Opatiji u četvrtak preuzeo gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Svečanosti su prisustvovali i premijer Andrej Plenković te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, koji su također čestitali Gradu Varaždinu i gradonačelniku na uspjehu.

- Prilikom rangiranja gradova za ovu nagradu analizirali su se gospodarski, demografski, zdravstveni, komunalni, obrazovni, razvojni i drugi parametri kako bi se dobila ukupna slika o tome kakav je život građana u njihovoj sredini. Ukupno se razmatralo 29 pokazatelja kvalitete života, među inim prosječni dohodak po stanovniku, zaduženost grada i stopa prireza, proračunske udjele subvencija za javni prijevoz i zaštitu okoliša, kao i izdvajanja za sport i kulturu iz proračuna. U tijesnoj borbi Varaždinu su konkurirali Dubrovnik, Koprivnica, Pazin i Zagreb - kažu u Gradu Varaždinu.

Gradonačelnik Bosilj ustvrdio je kako je to još jedna potvrda da idemo u dobrom smjeru i da se to prepoznaje u cijeloj Hrvatskoj.

- Ukupna slika o tome kako se živi u Varaždinu jest – najbolje od svih velikih gradova u našoj zemlji. Ponosan sam i zadovoljan, a nagrada djeluje i motivirajuće za naš daljnji rad jer to znači da kroz sve projekte i aktivnosti koje sustavno provodimo da našim građanima podignemo kvalitetu života i životni standard, uvelike doprinosimo i tome da se Varaždin pozicionira i percipira kao grad u kojem se najbolje živi, u kojem su ljudi zadovoljni, i kojeg smatraju kao jedan od gradova u koji bi voljeli doći živjeti, osnovati obitelj, započeti posao. Varaždin kontinuirano podiže ljestvicu i veseli me da smo ponovo mjera i obrazac svim drugim gradovima – rekao je gradonačelnik.

Varaždinu je ovo druga pobjeda za redom u kategoriji svih kategorija – kvaliteti života, a prve godine izbora osvojio je i titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji. Otkako je portal gradonacečnik hr pokrenulo izbor za Najbolji grad Varaždin je svake godine u finalu kategorije kvaliteta života i gospodarstvo.

Metodologija: Službeni podaci i brojke temelj su izbora za Najbolji grad

Izbor najboljih hrvatskih gradova kojeg gradonačelnik.hr već petu godinu zaredom provodi u suradnji s Hanza mediom, agencijom Ipsos i Apsolonom prvi je izbor u Hrvatskoj u kojem se temeljem objektivnih i mjerljivih kriterija rangiraju svi hrvatski gradovi. Za kvalitetu života, za razliku od drugih kategorija gdje se gledaju proračunski pokazatelji, boduje se 30 parametara poput prosječne bruto plaće, postotak zaposlenih na 1000 stanovnika, zadovoljstvo komunalnim uslugama i njihova cijena,, broj medivinskih ordinacija na broj stanovnika itd. Kako bi izbor bio što vjerodostojniji, gradovi su podijeni i nagrade se dodjeljujuo u tri kategorije – mali (do 10.000 stanovnika), srednji (10.000-35.000stanovnika) i veliki gradovi (gradovi sjedišta županija i oni s preko 35.000 stanovnika).

Galerija slika