Najavljeno ukidanje obiteljskih domova: Kamo s onima koji ne mogu platiti privatni dom? Foto: ilustracija

Najavljeno ukidanje obiteljskih domova: Kamo s onima koji ne mogu platiti privatni dom?

| 8.11.2021. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Većina obiteljskih domova nije ostvarila zadani cilj, a to je obiteljski način života, niti je pružila očekivanu razinu kvalitete usluge, i to zbog premalog broja pružatelja usluga, posebice stručnjaka, ili neadekvatne infrastrukture – ovako je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obrazložilo prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, kojim se ukidaju obiteljski domovi.

Predviđen je rok od pet godina u kojem bi se obiteljski domovi trebali preorganizirati u ustanovu u sustavu socijalne skrbi (privatni dom) kako bi i dalje mogli pružati uslugu smještaja, a domovi s manjim brojem korisnika nakon isteka tog roka, ako nisu u mogućnosti osnovati ustanovu, imat će mogućnost bavljenja udomiteljstvom kao tradicionalni ili standardni, odnosno profesionalni udomitelji.

Prijedlog zakona bio je na javnom savjetovanju do 3. studenoga, a izazvao je brojne kritike udruženja socijalnih radnika, obiteljskih domova, pučke pravobraniteljice i mnogih drugih. Udruga obiteljskih domova tako smatra da predloženi Zakon neće unaprijediti kvalitetu socijalne usluge smještaja za osobe starije životne dobi te da će ukidanje obiteljskih domova prouzročiti neizvjesnost za svakodnevnu skrb o više od 6000 korisnika i poslove više od 2000 zaposlenih u obiteljskim domovima.

Umjesto ukidanja - kontrole

- Prema demografskim projekcijama, u sljedećih pet godina doći će do daljnjeg starenja populacije i još veće potrebe za takvim smještajem. Ukidanjem obiteljskih domova doći će do nemogućnosti kvalitetnog smještaja i skrbi za osobe starije životne dobi, ali istovremeno i do još veće pojave ilegalnih smještaja. Naime, najveći problem je upravo ilegalni smještaj te po tom pitanju Ministarstvo treba poduzeti odlučnije korake, umjesto ukidati obiteljske domove koji zakonito rade i pridržavaju se pozitivnih propisa – naveli su iz udruge.

Koje su još zamjerke prijedlogu zakona, koliko obiteljskih domova ima u Varaždinskoj županiji i jesu li u njima utvrđene kakve nepravilnosti, ali i što se predviđa centralizacijom sustava socijalne skrbi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...