Najavljeno Ljeto u Varaždinu, među novitetima program za mame i bebe "runMAMArun" Foto: Krešimir Đurić

Najavljeno Ljeto u Varaždinu, među novitetima program za mame i bebe "runMAMArun"

VV | 3.6.2022. u 11:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Službeno, „Ljeto u Varaždinu“ traje od 2. lipnja do 14. kolovoza kada će Varaždin, samo na kratko, predahnuti u iščekivanju i pripremama Špancirfesta.

Kako je na predstavljanju programa rekla direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, pred nama je najbogatije i najraznovrsnije "Ljeto u Varaždinu" dosad. Na predstavljanju je bio i gradonačelnik Neven Bosilj.

- Što reći - 30 u hladu, ljeto je u gradu. Ova ekipa se potrudila da ljeto bude sadržajno ne samo građanima Varaždina, već i turistima. Osim što su se uključile gradske institucije poput Koncertnog ureda, HNK Varaždin, Muzeja, Zajednice sportskih udruga i Pučkog otvorenog učilišta, ima i puno privatnih poduzetnika iz kulture i turizma, stoga je Grad zadužio Turističku zajednicu da sve to objedini i koordinira, izda popratnu knjižicu i marketinški poprate, za što je i dao 150.000 kuna. Mislim da će ovo Ljeto u Varaždinu omogućiti i našim sugrađanima i našim turistima da provedu ljepo i ugodno ljeto u gradu - rekao je Bosilj.

Ukupno će se u tih, nešto više od dva mjeseca, održati više od 150 programa na više od 30 lokacija, između ostaloga, Trgu kralja Tomislava, Trgu Miljenka Stančića, Franjevačkom trgu, Kapucinskom trgu, Šetalištu V. Jagića, Kazališnom trgu, Starom gradu, Trgu tradicijskih obrta, u varaždinskoj katedrali te prostorima Pečetri (P4), odnosno Centra za mlade i nezavisnu kulturu.

Na tim će se lokacijama održati cijeli niz raznovrsnih koncerta (od bluesa, popa, rocka i jazza), nastupa DJ-a, projekcija filmova, izložbi, te gastro i sportskih događanja. Ovogodišnje „Ljeto u Varaždinu“ pritom nema neki posebni lajtmotiv. Motiv će biti raskoš izbora u kojem će, doslovno, svatko moći naći nešto po svom ukusu.

Kao i svake godine, „Ljeto“ će donijeti nekoliko novosti. Prije svega, od ove godine uvodi se posebni program za mame i bebe nazvan „runMAMArun“ namijenjen majkama djece do jedne godine starosti, u kolicima i nosiljkama, uz druženje i lagane vježbe u Šetalištu Vatroslava Jagića.

Posebni događaj bit će ponovna međunarodna suradnja glazbenih škola iz Varaždina i partnerskog grada Ravensburga te veliki koncert „The Queen Symphony“.

Iako je „ljeto“ osmišljeno da praktički svaki dan toplog godišnjeg doba učini događajem, njegovo veličanstvo „vikend“ ipak zauzima posebnu važnost. Varaždin je popularno i uspješno turističko odredište, a vikend-šušur sve više i više nadopunjavaju posjetitelji iz cijele Hrvatske, ali i regije pa je i logično da smo vikend programe osmislili i kreirali i s njima u vidu – kako bi još bolje upoznali Varaždin, zabavili se, u Varaždin se poželjeli vratiti i o Varaždinu pričali svojim prijateljima.

Subota u Varaždinu je novi, svojevrsni brend koji obuhvaća programe i događanja koja su osmišljena i organizirana upravo kako bi vikendi bili još sadržajniji i zanimljiviji. Uz popularnu glazbu na balkonima palače Sermage i Županijske palače te glazbenu kampericu na Korzu u prijepodnevnim i večernjim satima, „subota“ obuhvaća i besplatna tematska vođenja Društva turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina koji će u razdoblju od 4.6.-6.8. svake subote, s polaskom ispred Gradske vijećnice u 10 sati, organizirati tematske ture za sve koji žele saznati razne zanimljivosti i legende o Varaždinu.

Subota je poznata i po smjeni straže popularnih varaždinskih Purgara, koja kreće od 11 sati a završava u podne, pucnjem iz topa ispred Starog grada, a subotnja novost bit će prezentacije i radionice tradicijskih obrta na Trgu tradicijskih obrta, koje će se održavati sve do 13.8.

Novost su i iznimni mini koncerti Višeslava Jaklina koji će na orguljama raskošne varaždinske katedrale svirati popularne glazbene teme i to 18. i 25.6.; 9.7. te 6.i 13.8. Za sve zainteresirane, navedeni su programi besplatni.

U nastavku donosimo program Ljeta u Varaždinu:

Program Ljeto u Varazdinu 2022 by Varazdinske vijesti on Scribd