Najavljena akcija "Rotary šuma", dva puta godišnje sadit će se autohtone vrste drveća Foto: Varaždinska županija

Najavljena akcija "Rotary šuma", dva puta godišnje sadit će se autohtone vrste drveća

Varaždinske vijesti | 2.12.2022. u 17:24h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Rotary klubova koji djeluju na području Varaždinske županije, Uprave šuma u Koprivnici u sastavu Hrvatskih šuma, šumarija Varaždin, Ludbreg i Ivanec, Hrvatskog šumarskog društva potpisali su danas u Županijskoj palači pismo namjere o provođenju zajedničke akcije zaštite okoliša pod nazivom "Rotary šuma".

rotary_suma_potpisivanje_02122022_1.jpg

Akcija će se provoditi dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu sezone pošumljavanja, te će se tom prigodom saditi sadnice autohtonih vrsta drveća. U ime Varaždinske županije, kao pokrovitelja akcije pismo namjere potpisao je župan Anđelko Stričak koji je istaknuo kako Varaždinska županija, u suradnji sa svojim ustanovama, udrugama, državnim tvrtkama provodi niz akcija kada je u pitanju briga o okolišu i njegova zaštita.

- Jedna od najvažnijih inicijativa zasigurno je proglašenje Ivanščice parkom prirode, a radimo i na pet planova upravljanja zaštićenih područja Varaždinske županije. Surađujemo i financijski podupiremo udruge koje se bave zaštitom okoliša. Tako smo ove godine za pčelare i lovce namijenili 200 tisuća kuna, a taj iznos planiran je i za iduću godinu. Dodatno ćemo još sa 100 tisuća kuna u idućoj godini pomoći i ribičima. Jer ako itko poznaje područje Varaždinske županije, svaki njen izvor, potok, svaki njen kutak, onda su to oni – lovci i ribiči. Na području županije djeluje i sedam udruga privatnih šumovlasnika koji svojim aktivnostima pridonose očuvanju naših šuma. Ujedno smo s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog krenuli u očuvanje genoma tri lipe – Beline lipe u Visokom, Andrijine lipe u Knegincu Gornjem i lipe iz Arboretum Opeka u Vinici. Današnjim potpisivanjem, zajedno s rotarijancima i Hrvatskim šumama pokrećemo jednu hvalevrijednu akciju pošumljavanja, a sve kako bi sačuvali naše šume koja su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama – rekao je župan Stričak.

rotary_suma_potpisivanje_02122022_2.jpg

Iako je prva u nizu akcija najavljena za ovu subotu, 3. prosinca s početkom u 9 sati na području Zelendvora, zbog lošeg vremena, najvjerojatnije će se prolongirat za sljedeću subotu. 

- U planu nam je posaditi dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka koji je idealan za niža staništa, odnosno za nižu nadmorsku visinu. Za tu namjenu pripremili smo jedno zemljište, a sadnice ćemo posaditi i na jednom divljem deponiju – objasnio je upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor.

U akciju pošumljavanja ovog puta bit će uključeni i učenici i profesori Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Marčana jer, kao što je objasnio predsjednik Rotary kluba Varaždin dr.sc. Miroslav Benko, Rotary klubovi u svojoj djelatnosti imaju za cilj pomoći izvrsne učenike, ali i škole.

- Ove godine u dogovoru s Varaždinskom županijom odlučili smo da to bude Srednja škola "Arboretum Opeka" koja je na putu da postane Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Uz sadnju hrasta lužnjaka, učenici će tako, zajedno sa svojim profesorima, ali i predstavnicima pet rotary klubova zajedno s mladima rotarijancima i Hrvatskim šumama jačati druženje i prepoznavati prave vrijednosti - naveo je predsjednik Rotary kluba Varaždin dr. sc. Miroslav Benko nadovezavši se kako se rotarijanci ovom akcijom uključuju u plan Rotary International zaštite okoliša.

rotary_suma_potpisivanje_02122022_3.jpg

Potpisivanju pisma namjere nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek i ravnatelj Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Marčana Dragan Brkić.

rotary_suma_potpisivanje_02122022_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci