Nagrade za transparentnost i inovativnost Centra za demokraciju i pravo “Miko Tripalo”

vv | 10.11.2020. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

Centar za demokraciju i pravo “Miko Tripalo” dodijelio je nagrade dvjema jedinicama lokalne samouprave koje, kako se navodi, predstavljaju svijetlu točku lokalne demokracije u nas jer otvaraju prostor za potrebnu promjenu paradigme javnog upravljanja u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, čime unapređuju vrijednosti demokratskog i otvorenog društva.

Nagrade za promicanje lokalne demokracije Miko Tripalo dobili su Grad Bjelovar, i to za transparentnost gradskog proračuna, te Općina Bale za participativni model razvoja lokalnog upravljanja.

Predsjednik Centra Ivo Josipović uročio je nagrade zamjeniku bjelovarskoga gradonačelnika Igoru Brajdiću.

-Putem besplatne aplikacije svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz gradskog proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih gradskih zaposlenika, ukazao je Brajdić.

Bjelovar je prošle godine pokrenuo projekt potpune transparentnosti gradskog proračuna, čime je značajno pridonio jačanju lokalne demokracije u Hrvatskoj, navodi se u obrazloženju prema kojem participativni model upravljanja i model razvoja općine Bale pokazuje da se inovativnim pristupom mogu prevladati prepreke postojećeg neadekvatnog institucionalnog i teritorijalnog ustroja Hrvatske.