Nagrada za životno djelo Varaždinske županije ove godine ide Stjepanu Šafranu Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nagrada za životno djelo Varaždinske županije ove godine ide Stjepanu Šafranu

IHR | 9.7.2020. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

Nagradu za životno djelo Varaždinske županije u ovoj godini dobit će obrtnik i poduzetnik Stjepan Šafran.

Prema prijedlogu odluke o javnim priznanjima u 2020. godini, koji su vijećnici usvojili na današnjoj sjednici Županijske skupštine, nagradu za životno djelo Šafran će dobiti za doprinos razvoju Varaždinske županije u svim područjima gospodarskog ili društvenog života.

- Šafran je sa svojim pedesetogodišnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unaprjeđenju metalne struke, gospodarstva i promidžbi Varaždinske županije. Stjepan Šafran obrtnik je i poduzetnik više od 50 godina Još 1967. godine osnovao je vlastitu obrtničku radionicu u Zagrebu iz koje su se razvila dva poduzeća: Metal Product i ALu Product u Odri kraj Zagreba, dok 2003. godine u Brezničkom Humu s radom započinje WAM PRODUCT koji zapošljava preko 70 radnika, a iste je godine izgrađen i novi proizvodni pogon METAL PRODUCTA u Brezničkom Humu. Oba poduzeća zapošljavaju preko 250 ljudi iz Brezničkog Huma i okolnih mjesta Varaždinske županije. Šafran je osnovao i Vinariju Šafran i time nastavio obiteljsku tradiciju, a 2016. imenovan je počasnim konzulom Albanije. Za sjedište konzulata Stjepan Šafran odredio je Varaždin te je time osnovan prvi konzularni ured u povijesti Varaždina. U dva navrata bio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, a za svoj dugogodišnji rad primio je brojne nagrade i priznanja, pa je tako, između ostalog, 2019. Proglašen poduzetnikom u Hrvatskoj i Europskim poduzetnikom godine po European Business Awards, London – objašnjeno je u Prijedlogu odluke.

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, klavirist i magistar političkih znanosti u području Međunarodni odnosi i nacionalna sigurnost, a nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu avna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, kuhar specijalist Damir Crleni iz hotela Turist u Varaždinu, član Upravnog odbora Hrvatskog kuharskog saveza, voditelj projekta Hrvatskog kuharskog saveza Academia culinarica Croatica i prvi predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije te slikar Franjo Klopotan (posthumno), slikar koji je svojim radom i slikarstvom dao izuzetan doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu i to u području umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Nagrade Varaždinske županije bit će uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana županije, 8. rujna.