Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: screenshot HRT

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE Produljenje četiri odluke do 15. kolovoza

Varaždinske vijesti/HRT | 30.7.2021. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

U protekla 24 sata zabilježeno je 170 novih slučajeva, pa je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1088. Među njima su 154 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je 12 na respiratoru. U protekla 24 sata oporavile su se 154 osobe, a testirano je njih 5397.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 363.397 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 170 u protekla 24 sata. 354.055 osoba se oporavilo, od toga 154 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminule su četiri osobe, do danas 8254.

Do danas je ukupno testirano 2.292.819 osoba, od toga 5397 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3718 osoba.

Beroš je rekao da u pogledu novozaraženih bilježimo blagi pad u odnosu na prije sedam dana, kada ih je bilo 176.

- Od četvero preminulih ni jedan nije cijepljen, rekao je Beroš.

 Preminuo je muškarac u KBC-u Split (1926. godište), u KBC-u Zagrebu žena (1929. godište), u OB Koprivnica muškarac (1936. godište) i u ŽB Čakovec žena (1937. godište). Beroš je rekao kako ga žalosti što imamo četiri preminula sugrađanina koji možda nisu morali tako završiti da su se cijepili te ponovno apelirao na cijepljenje.

 - Niti jedna od te četiri preminule osobe nije bila cijepljena, a svi su visoke starosne dobi. Imaju određen komorbiditet, međutim, upravo cjepivo je moglo biti onaj faktor koji može promijeniti kliničku sliku i ishod bolesti, rekao je Beroš.

Ponovno je pozvao građane na cijepljenje.

- Ponovit ću vam, nemojte se na mene ljutiti, ali cijepljenjem štitimo sebe, štitimo širu zajednicu, naše susjede, naše šire obitelji, a isto tako smanjujemo rezervoar za širenje virusa i pojavu novih varijanti, poručio je ministar.
Sekvenciranje: 84 posto uzoraka delta-varijanta

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je u prošlom tjednu u prvih pet dana bilo 710 novih slučajeva, dok je u ovom tjednu od ponedjeljka do petka bilo 776 novih slučajeva, što je za 9,3 posto više nego u prošlom tjednu.

Trenutna prosječna incidencija za HR je 50,1. Najviša je u Dubrovačko-neretvanskoj, 195,5, a najniža u Virovitičko-podravskoj - 4. Na ljestvici zemalja EU-a po 14-dnevnoj stopi incidencije na desetom smo mjestu od 27 zemalja, a po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, koja sada iznosi 2032,9, na 20. smo mjestu.

 Danas imamo 3,1 udio pozitivnih u ukupno testiranima, u proteklih sedam dana to je prosječno bilo 2,7, u proteklih 14 dana 3,1, a ukupno od početka epidemije 15,8, naveo je Capak.

 Zaprimljeni su rezultati najnovijeg sekvenciranja iz laboratorija EU-a. Radi se o uzorcima poslanima 20. srpnja.

 - Od njih 188, uspješno je završeno sekvenciranje za 152 uzorka. 20 uzoraka su s dokazanom alfa-varijantom, ili 13 posto, a 128 uzoraka je s dokazanom delta-varijantom, ili 84 posto. Dakle, udio delta-varijante nam i dalje raste, rekao je Capak.

"Moramo biti šampioni sigurnosti"

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu korona kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a druge mediteranske regije velikom većinom označene crvenom ili tamno crvenom bojom. Beroš je rekao da je to razlog za zadovoljstvo, ali i za oprez. Istaknuo je kako veliki broj turista u našoj zemlji znači povećani rizik za prijenos bolesti.

 - Želim reći da nas moguće ove brojke vode ponovno prema poziciji šampiona turizma, međutim, moramo u ovom trenutku biti šampioni sigurnosti. To je ono što možemo i moramo ponuditi našim gostima, poručio je.

 - Sigurni turizam ove godine je najvažniji, dodao je Beroš.

Na novinarsko pitanje jesmo li bliže crvenom ili zelenom Capak je odgovorio kako smo u ovom trenutku bliže zelenom. Beroš je rekao kako sami odlučujemo hoćemo li biti u zelenom, narančastom ili crvenom.

 - Mi određujemo naš daljnji put, poručio je.

Načelnik Stožera Davor Božinović rekao je pak da je činjenica da smo statički gledano možda bliži zelenom nego crvenom, ali i da je činjenica da nekoliko tjedana idemo u smjeru povećanja broja zaraženih.

 Ponovno apelirajući na cijepljenje, pogotovo starijih osoba, Beroš je također istaknuo kako je preko 81,4 posto liječnika cijepljeno najmanje jednom dozom te im zahvalio na povjerenju koje su iskazali znanosti i struci, kao i brizi za pacijente.

 - Da je to slučaj sa širom populacijom, mi bi već bili u ležernoj zoni, odnosno na putu prema kolektivnom identitetu, poručio je ministar.

 Rekao je da u mlađim dobnim skupinama ljudi u većini slučajeva ne moraju biti zabrinuti za ishod bolesti Covid-19, ali da moraju znati da predstavljaju rezervoar gdje se virus može kretati, mutirati i postati još opasniji.

Produljenje četiri odluke do 15. kolovoza

Božinović je naveo da je Stožer danas do 15. kolovoza produžio primjenu za četiri odluke - odluku o nužnom korištenju maski, odluku o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine u prodavaonicama i trgovačkim centrima, odluku o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja Covida i odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i druge nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa Covida putem okupljanja. Božinović je istaknuo da je dodana odredba u kojoj se navodi kako djeca mlađa od 12 godina na okupljanjima koja se organiziraju uz posjedovanje EU digitalnih Covid-potvrda, kada idu na tu vrstu okupljanja s roditeljima ili skrbnicima, tu potvrdu ne moraju imati.

Božinović je naglasio, kako ne bi bilo nedoumica, da se sve te odluke primjenjuju na području cijele Hrvatske, ali da je za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske, Istarske, kao i gradova Novalja, Senj i Karlobag u Ličko-senjskoj županiji, 23. srpnja donesena posebna odluka kojom su uvedene strože mjere koje su se počele primjenjivati.

Sve te odluke, kao i odluka o privremenoj zabrani o ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza, primjenjuju se do 15. kolovoza.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o internom dokumentu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kojemu stoji da se delta-soj širi jednakom lakoćom kao vodene kozice, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je kako je već poznato da se delta-soj puno brže širi od alfe, koja se i sama puno brže širila od primarne varijante.
Beroš: Obaveza cijepljenja u ovom trenutku nije izgledna

Upitan o mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja u neke sektore, Beroš je rekao kako obaveza u ovom trenutku nije izgledna, ali da će određeni vid prilagodbe suživotu s virusom biti potreban.

 - U ovom trenutku najbliži smo razmišljanju o pametnoj upotrebi Covid-potvrda, dodao je.

 Beroš je rekao kako većina njegovih europskih kolega razmišlja o tome, a ne uvođenju obveze cijepljenja.

 - Međutim, ako se okolnosti promijene, ako virus postane virulentniji, ako broj novozaraženih počne rasti, ako dođe do opterećenja zdravstvenog sustava, naravno da su i sve druge mogućnosti otvorene, rekao je Beroš.

Božinović je rekao kako smatra da je postignut racionalan balans između zaštite i više-manje normalnog života.

Zahtjev za odštetu zbog zaraze Covidom u bolnici

Upitan o informaciji da je KBC-u Zagreb stigao prvi zahtjev za odštetu pacijenta za kojeg se smatra da se zarazio Covidom u bolnici tijekom liječenja od neke druge bolesti, od čega je i preminuo, Beroš je rekao da u ovom trenutku prema zdravstvenim ustanovama nema tužbi za takve stvari, ali da je KBC-u Zagreb stigao jedan odštetni zahtjev obitelji.

 - U komunikaciji sam s predstavnicima KBC-a Zagreb, oni su odgovorili da su poštovane sve epidemiološke mjere, da je postupano prema pravilima struke, rekao je Beroš.

 Smatra kako je moguće očekivati tužbe, ali je ponovio da su se od početka pandemije ponašali sukladno preporukama HZJZ-a za siguran rad u bolnicama. Rekao je da poznaje primjere bolesnika koji su tijekom prijema bili testirani i bili su negativni, da bi već za nekoliko dana postali pozitivni. Teško je reći jesu li u međuvremenu razvili pozitivitet ili su se zarazili u bolnici, dodao je Beroš, istaknuvši kako je takvih slučajeva bilo diljem svijeta.

 Rekao je i kako u ovom trenutku nisu predvidjeli sredstva za eventualne tužbe i odštete.

Dva tjedna bez presica

Odgovarajući na novinarsko pitanje idu li na godišnji odmor i hoće li idućih tjedana biti još konferencija za medije Stožera, Božinović je rekao da sljedeća dva tjedna neće biti presica ako ne bude nešto izvanredno zbog čega bi se morali sastati.

 - Ako bude sve dobro, čemu se svi skupa nadamo, vidimo se treći petak od danas. Jesam li dobro izračunao? Ili drugi petak? Nema veze. U svakom slučaju, bit ćete blagovremeno obaviješteni o sljedećoj presici Stožera, rekao je Božinović.