Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Odazovite se pozivu i testirajte se! Foto: VV arhiva / ilustracija

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva: Odazovite se pozivu i testirajte se!

dr. Katica Čusek Adamić | 4.4.2022. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Rak debelog crijeva obuhvaća novotvorevine smještene na tri anatomske lokacije u debelom crijevu i to u kolonu, u rektosigmoidnom prijelazu debelog crijeva i u završnom dijelu debelog crijeva.

Rizični faktori u nastajanju raka debelog crijeva su: (1) nasljedna sklonost prema razvoju tumora debelog crijeva, adenomatoznim polipima i kroničnim upalama crijeva, (2) vanjski faktori: pretjerana tjelesna težina, konzumacija crvenog mesa, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola.

Na nasljedne faktore ne možemo utjecati, dok korekcijom vanjskih faktora i zdravim životnim navikama možemo smanjiti vjerojatnost pojave ove bolesti. Osobe koje imaju nasljednu sklonost prema raku debelog crijeva ulaze u programe nadzora i kontrole ranije, s 40 godina, s ciljem ranog otkrivanja prvih promjena i pravovremenog liječenja. Ostale osobe u Europi i kod nas test probira na rak debelog crijeva rade s navršenih 50 godina putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Rak debelog crijeva je na visokom drugom mjestu po učestalosti kod žena (iza raka dojke) i na trećem mjestu kod muškaraca (iza raka prostate i raka pluća). Prema stopama novoobljelih (incidencija) i smrtnosti (mortalitet) na 100.000 stanovnika, Varaždinska županija je u preklapanju s prosjekom za Hrvatsku, ali stope smrtnosti u Varaždinskoj županiji su nešto veće od prosjeka za Hrvatsku. U našoj županiji godišnje se otkrije 60-75 novih oboljelih na 100.000 stanovnika, a umru u prosjeku 43 osobe na 100.000 stanovnika.

Kako je pandemija utjecala na preventivni program, zašto je testiranje važno i kako se provodi test, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci