NACIONALNI DAN UDOMITELJA "Obitelj je jedino pravo okruženje za sretno i sigurno odrastanje djece i mladih"

| 5.6.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je ove godine 31. svibnja prvi puta obilježen kao Nacionalni dan udomitelja. Tim je povodom Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike udomiteljima dodijelilo nagrade i priznanja. Dvije nagrađene udomiteljice su iz Varaždinske županije; nagradu za životno djelo dobila je Ana Mikulek iz Nove Vesi Petrijanečke, dok je Marija Igrec uz Varaždina primila godišnju nagradu.

 - Kad bih morala birati, ponovno bih izabrala baviti se udomiteljstvom, a drugima bih poručila da razmišljaju srcem i da usreće barem jedno dijete dajući mu topao dom i sretno odrastanje - poručuje Marija Igrec. 

Osim što se udomiteljstvom bavi više od 18 godina, ona je i predsjednica Zipke - udruge udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije te predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Udruga Zipka svojim aktivnostima pruža stalnu stručnu pomoć i podršku udomiteljima, a kroz radionice i aktivnosti osnažuje udomljenu djecu i mlade za nošenje sa svakodnevnim izazovima.

- Brinemo i o udomljenim mladima na pragu osamostaljivanja, nudeći im mogućnost organiziranog stanovanja uz povremenu pomoć i podršku u Stambenoj zajednici Varaždin - veli Stana Vereš, tajnica udruge, navodeći i brojne izazove s kojima se susreću. 

- U ovom trenutku situacija s udomiteljstvom u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća, a jedan od razloga je i zakonski određena dobna granica zbog čega će u narednom periodu veći broj udomitelja prestati obavljati udomiteljstvo te će doći do opadanja broja udomitelja. S druge strane, interes za bavljenje udomiteljstvom nije toliko iskazan. Upravo iz tih razloga, naša udruga planira promidžbenu kampanju u Varaždinskoj županiji jer je obitelj jedino pravo okruženje za sretno i sigurno odrastanje - naglašava Vereš.

Kao dobar primjer udomiteljske prakse navodi Nizozemsku gdje o udomiteljstvu brine nekoliko agencija, što uključuje sveobuhvatni pristup cjelokupnim udomiteljskim obiteljima s naglaskom na zadovoljavanje trenutnih potreba.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.