Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: besplatni telefon za sve koji trebaju pomoć Foto: Ilustracija/Pixabay

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: besplatni telefon za sve koji trebaju pomoć

VV | 22.9.2021. u 08:47h | Objavljeno u Aktualno

"Manje prepoznati oblici nasilja u obitelji – što moramo znati da bismo pomogli?“ naziv je okruglog stola koji se 20. rujna održao u Zagrebu u povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu prije 22. godine.

Okrugli stol okupio je stručnjake iz institucija i organizacija civilnog društva koji su u izlaganjima istaknuli važnost problematike specifičnih, manje poznatih oblika nasilja u obitelji, a zaključeno je kako postoje pomaci u prepoznavanju oblika nasilja, međutim još je potrebno puno rada i napretka. Također, nužne su i edukacije i usavršavanja stručnjaka koji rade s ovim oblicima nasilja te onih koji još ne rade, a u svrhu boljeg prepoznavanja znakova i pravovremenog pružanja potpore. Naglašena je i potreba za međusektorskom suradnjom i daljnjom razmjenom iskustva. 

U sklopu okruglog stola predstavljena je 24-satna linija Nacionalnog pozivnog centra. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 besplatna je i anonimna linija na kojoj žrtve, svjedoci i članovi njihovih obitelji mogu dobiti emocionalnu podršku, pravne i praktične informacije, kao i kontakte drugih relevantnih udruga i institucija, a sve u svrhu sveobuhvatne pomoći. Linija je otvorena svakim danom, uključujući vikende i blagdane od 0 do 24.

Označeno u