Transkripti prisluškivanja: Čehok još u srpnju planirao ucjenu HDZ-a i izbore u Varaždinu

| 4.4.2023. u 19:57h | Objavljeno u Aktualno

Iako je općepoznato je da do izvanrednih izbora za varaždinsko Gradsko vijeće došlo prije svega jer se raspala vladajuća većina zbog raskola unutar NL Dubravke Novak,  odnosno izbacivanja Hrvoja i Ane Petrić iz platforme Budimo grad, koji nisu htjeli podržati prijedlog proračuna gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP), tjednik Nacional donosi dokumente koji idu u prilog već poznate tvrdnje da se izlazak na birališta 16. travnja mogao izbjeći da su vijećnici HDZ-a glasovali za proračun, kao što su to napravili godinu ranije, ali to je ovaj put spriječio Ivan Čehok ucjenom varaždinskoga župana Anđelka Stričaka, koji je zbog toga tražio zamjene pojedinih vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću.

Pozivajući se na transkripte tajno snimljenih razgovora bivšeg direktora Varkoma Željka Bunića, tjednik zaključuje da je do izbora došlo zbog toga što je HDZ bio ucijenjen od Ivana Čehoka, koalicijskog partnera u Skupštini Varaždinske županije, i to podrškom županijskom proračunu vijećnika NL Ivana Čehoka u zamjenu za uskraćivanje podrške gradskom proračunu koalicije SDP-a i Reformista te NL Dubravke Novak.

To, istina, nije ništa novog jer se o tome i ranije pričalo, ali sada se po prvi put može pročitati, primjerice, da je Čehok rekao Buniću. I to još u srpnju prošle godine! 

„ Reći ću Stričaku kada ćemo razgovarati kako mogu podržati projekt koji ne jednu kununego stotinu milijuna kuna skuplji od prvog rješenja,.. Dovoljno je da HDZ i HNS budu protiv proračuna i da jedan njihov ne dođe i proračun se ne može izglasati.. Naravno da su nas zajebali, ali bez puno nerviranja treba dogovoriti da nas šest glasa protiv proračuna pa neka Stričaka SDP vadi… Na to je Bunić uzvratio da osvetu treba servirati hladnu te da je plan da oni ruše proračun ili ucjenjuju HDZ kada za to bude vrijeme…stoji u transkripti razgovora koji je tajno snimljen.

Čehok, kako nastavlja Nacional, veli da "Stričak nikada ne bi bio župan bez naše podrške. Kad dođe proračun na dnevni red ne bumo se pojavili i ko j… Stričaku…Nek ga Čačić vadi…"

Naravno, to nije sve što donosi Nacional, kojeg je upravo Čehok nedavno pohvalio zbog objave transkripta, ali dijela razgovora između gradonačelnika i direktora Varkoma…