Načelnik Novoselec: Voditeljica financija krivotvorila potpise, duplirala račune... Foto: Varaždinske vijesti

Načelnik Novoselec: Voditeljica financija krivotvorila potpise, duplirala račune...

M.N./V.M./Varaždinske vijesti | 29.8.2018. u 17:59h | Objavljeno u Aktualno

U Općini Sračinec provedena je interna revizija blagajničkog poslovanja, a nakon nje utvrđene su sumnje na osobito teške povrede službene dužnosti u radu voditeljice poslova financija.

- Ovog trenutka ne bih htio pričati o količini, iznosu i vremenskom periodu u kojem se sve ovo događalo, jer to će vrijeme pokazati i moći ćemo vam onda dati točnije informacije. Žao mi je, jer se radi o osobi, koja je bila ovdje od samog početka, kad smo osnivali lokalnu samoupravu i nismo to uopće očekivali, jer bili smo ovdje kao jedna obitelj. No, nažalost situacija je ovakva kako sam sad naveo - rekao je načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec na konferencije za novinare održane nakon izvanredne sjednice Općinskog vijeća. 

Kako je pojasnio načelnik Novoselec, postupak kontrole pokrenut je nakon anonimne prijave. 

- Pročelnik je prošli četvrtak i petak vršio evidenciju blagajne koju vodi djelatnik Općine financija i uvidio je na osnovu te prijave da stvarno postoje opcije da su se radile neke radnje koje nisu zakonske u funkcioniranju Općine Sračinec. Pročelnik me nazvao u ponedjeljak ujutro i tražio da se nađemo u Općini zajedno s djelatnicom i sa zamjenikom načelnika Krunom Lukačićem, da ima neku obavijest. S obzirom na to da nisam mogao prisustvovati sastanku jer mi je javljeno to isto jutro, oni su sami u općinskim prostorijama održali sastanak, Sandro Miko kao pročelnik, Lukačić i voditeljica financija, a ja sam bio uključen telefonski u sam razgovor - naveo je Novoselec. 

Pročelnik je, pojasnio je Novoselec, dao do znanja djelatnici da je uvidio da postoje nepravilnosti u prvom dijelu kod korištenja benzina.

- Općina Sračinec ima tri kosilice kojima se uređuje okoliš, a koje troše benzin, a to se isplaćuje iz blagajne. Tu su se primjetile malverzacije. Ovog trenutka ne bih htio ići u detalje, ali to je bio početak gdje smo uvidjeli da je postojao elemenat krivotvorenja potpisa, dupliranja istih računa. Krenulo se onda intenzivnije u kontrolu blagajne i pronašli su se još određeni računi za koje Općina Sračinec doista nema potrebe, odnosno po računima se vidjelo da se uzimalo nešto što Općina uopće ne koristi, tako da smo utvrdili da postoje određene nepravilnosti - rekao je Novoselec. 

- Istog trena pročelnik Općine i zamjenik načelnika pozvali su djelatnike policije za kriminalitet da hitno dođu u Općinu Sračinec vezano uz taj predmet, a prije toga je od djelatnice zatraženo da preda ključeve uz prisustvo zaposlenika, uzela je osobne stvari i napustila prostorije Općine.  Kriminalistički dio je obavljen, napravljen je zapisnik gdje je potpisana i djelatnica, uvidjele su se te nepravilnosti - istaknuo je načelnik te dodao kako su pokrenuli i postupak zajedno s odvjetničkim uredom koji zastupa Općinu kako lakše doći do rješenja nastale situaciju. 

- Sazvali smo izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća jer smo vijećnike htjeli upoznati sa nastalom situacijom - rekao je. 

 

Označeno u