Načelnik Martijanca Marijan Horvat u Savjetu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast Foto: Općina Martijanec

Načelnik Martijanca Marijan Horvat u Savjetu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast

Varaždinske vijesti | 6.3.2017. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik općine Martijanec, Marijan Horvat, imenovan je zamjenikom predstavnice Udruge općina u Republici Hrvatskoj u Savjetu inicijative Partnerstva za otvorenu vlast. Odluku o imenovanju je donijela Udruga općina u Republici Hrvatskoj i proslijedila je hrvatskoj Vladi. Predstavnica u Savjetu je Snježana Bužinec, načelnica općine Jakovlje u Zagrebačkoj županiji.

Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. Zadaće Savjeta su priprema Prijedloga akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj uključujući i provedbu postupka savjetovanja o Prijedlogu akcijskog plana te praćenje provedbe Akcijskog plana i predlaganje Vladi Republike Hrvatske izmjena i dopuna Akcijskog plana.

Začetnik Inicijative je bivši američki predsjednik Barack Obama, koji je u govoru na Općoj skupštini UN-a rujna 2010. godine najavio osnovna načela. Ona se uvelike naslanjaju na Direktivu o otvorenoj vlasti, Open Government Directive, jednu od okosnica njegova programa. Inicijativa je prvi puta predstavljena u Washingtonu u srpnju 2011. tijekom međunarodnog sastanka na vrhu. Sastanak je održan u State Departmentu, uz domaćinstvo američke državne tajnice Hillary Clinton i brazilskog ministra vanjskih poslova Antonia Patriote, uz sudjelovanje predstavnika državnih tijela i organizacija civilnoga društva više od šezdeset država, uključujući i Hrvatsku.

Partnerstvo za otvorenu vlast formalno je inaugurirano iste godine u rujnu na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, kada je osam država članica Upravljačkog odbora Inicijative - Brazil, Meksiko, Filipini, Indonezija, Južnoafrička Republika, Norveška, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija - potpisalo Deklaraciju o otvorenoj vlasti te najavilo akcijske planove za svoje zemlje.

Da bi država postala članica Inicijative mora prihvatiti Deklaraciju o otvorenoj vlasti, donijeti nacionalni akcijski plan te se obvezati na nezavisno izvještavanje o napretku u provedbi mjera akcijskog plana. Trenutačno u njoj sudjeluje 70 država, među njima i Republika Hrvatska. Hrvatska se priključila 2014. godine i Savjet uskoro počinje izradu Akcijskog plana.