Načelnica županijskog Stožera: "Ukidanje svih mjera nakon sezone ne djeluje mi realno" Foto: VV arhiva / ilustracija

Načelnica županijskog Stožera: "Ukidanje svih mjera nakon sezone ne djeluje mi realno"

| 26.7.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Prošli je tjedan u javnosti odjeknula izjava premijera Andreja Plenkovića da se slaže s predsjednikom države Zoranom Milanovićem o tome da bi od rujna trebalo ukinuti sve epidemiološke mjere. No, s obzirom na dolazak četvrtog vala pandemije i nedovoljan broj cijepljenih, je li takav scenarij realan?

U Varaždinskoj županiji situacija je i dalje povoljna – s 19 novih slučajeva prošlog tjedna, u nedjelju su na liječenju u OB Varaždin bile dvije osobe s težom kliničkom slikom. Do 22. srpnja, gledajući odraslo stanovništvo, prvom je dozom cijepljeno 52,3%, a s cijepljenjem je završilo 43% odraslog stanovništava. Što se tiče ukupnog stanovništva, do 24. srpnja prvom dozom cijepljeno je 43,7% (veći obuhvat cijepljenih imaju Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija), dok je cijepljenje završilo 36,6% ukupnog stanovništva (veći obuhvat imaju Grad Zagreb te Primorsko-goranska, Istarska i Osječko-baranjska županija). Na razini cijele Hrvatske, prvom je dozom cijepljeno 39,9%, a cijepljenje je završeno za 35,2% ukupnog stanovništva.

- Činjenica je da smo u razdoblju godišnjih odmora i veće su migracije, a situacija se mijenja iz dana u dan te ju pomno pratimo. Zabrinjava nas porast broja novooboljelih na razini države i ne smijemo podcijeniti takav trend rasta brojki, a i vidimo da su za priobalne županije od ovog tjedna pooštrene mjere. I u našoj županiji dominaciju je preuzela delta varijanta koronavirusa koji je puno zarazniji. Stoga molim sve da se pridržavaju svih mjera, uputa i preporuka. Zaraziti se može svatko, na različitim mjestima i na različite načine, a da toga često do pojave simptoma nije ni svjestan – komentirala je trenutačnu situaciju Silvija Zagorec, zamjenica župana i načelnica županijskog Stožera civilne zaštite.

- Ne tako davno naš je zdravstveni sustav iznio najveći teret u borbi protiv širenja virusa i bio je jako opterećen, s obzirom da smo jedno vrijeme bili među najgorim regijama u Europi. Naš je laboratorij odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj, a sada odrađuje i do 2.000 cijepljenja dnevno – dodala je Zagorec, pohvalivši pritom trud i rad zaposlenika Zavoda za javno zdravstvo.

Ima li prostora za ublažavanje aktualnih mjera u Varaždinskoj županiji te možemo li očekivati ukidanje mjera o kojem je govorio predsjednik države, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...