Na Svjetski dan prevencije utapanja HNK Varaždin i Vodotoranj večeras - u plavom Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Na Svjetski dan prevencije utapanja HNK Varaždin i Vodotoranj večeras - u plavom

VV | 25.7.2022. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Ove godine, 25. srpnja diljem svijeta obilježit će se drugi po redu Svjetski dan prevencije utapanja. Obilježit će ga i Hrvatski Crveni križ, organizacija koja ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj.

- Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na sam Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske osvijetlit ćemo prepoznatljive objekte i građevine plavom bojom kako bismo i na taj način poslali poruku o važnosti prevencije utapanja. Tako će danas u Varaždinu u plavom biti Hrvatsko narodno kazalište Varaždin i Vodotoranj - najavila je v.d. predsjednica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

Procjenjuje se da se svake godine u svijetu utopi 236.000 ljudi, a utapanje je među 10 vodećih uzroka smrti djece u dobi od 5 do 14 godina.

U Hrvatskoj od utapanja u prosjeku umre 90 ljudi godišnje. Upravo je utapanje vodeći uzrok smrtnosti djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.