Na snazi nova uredba o tarifi upravnih pristojbi, nema više biljega Foto: VV arhiva / ilustracija

Na snazi nova uredba o tarifi upravnih pristojbi, nema više biljega

Varaždinske vijesti | 3.9.2021. u 19:54h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je za izdavanje 177 dokumenata do 1. rujna trebalo, uz svu ostalu papirologiju, kupiti i državne biljege. Sad više nisu potrebni.

Biljege tako ne treba više kupovati niti za izdavanje prometne, vozačke, putovnice, domovnice i cijelog niza drugih dokumenata. Naime, od 1. rujna je na snagu stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi, piše N1.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dodali su pak da se ukidaju pristojbe iz pojedinih posebnih područja, i to: gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva (rasterećenje oko 1,2 milijuna kuna), katastarske pristojbe (rasterećenje oko 3,6 milijuna kuna), pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Od pristojbi za obavljanje djelatnosti ukidaju se pristojbe:
- za upis obrta u Obrtni registar u iznosu 250,00 kn
- za upis u registar povlastica i za izdavanje povlastice u iznosu od 250,00 kn
- za upis promjena u Obrtni registar u iznosu od 150,00 kn
- za ovjerenu presliku rješenja o upisima promjena u Obrtnom registru u iznosu od 40,00 kn

Zadržavaju se pristojbe za:
- izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 300,00 kn
- za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 150,00 kn.

Djelomično se ukidaju i pristojbe iz područja unutarnjih poslova (rasterećenje oko 69,3 milijuna kuna), prometne pristojbe (rasterećenje oko 2,6 milijuna kuna), pristojbe u području zdravstva (rasterećenje oko 2 milijuna kuna), i pristojbe za zaštitu okoliša.

Ukidanjem navedenih pristojbi očekuje se administrativno i financijsko rasterećenje pristojbenih obveznika odnosno smanjenje prihoda državnog proračuna u ukupnom iznosu od oko 80 milijuna kuna.