Na Povjerenstvu za umirovljenike o sigurnosti u trećoj dobi

vv | 13.12.2016. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe, savjetodavno tijelo Gradskog vijeća Grada Varaždina, održalo je u utorak sjednicu na temu „Sigurnosti u trećoj dobi“.

Siniša Lah, službenik za prevenciju PU varaždinske, održao je predavanje o kako izbjeći eventualne rizike i spriječiti razne zlouporabe kojima su sve češće izložene starije osobe, posebno one koje žive same.

Prema zadnjem popisu stanovništva, u Varaždinu živi 18,7 posto osoba iznad 65 godina starosti, od čega je oko 4.000 samaca (neoženjenih, udovaca ili udovica,ili rastavljenih). Upravo je u tim godinama važna prevencija i upoznavanje s postupcima samozaštite u mogućim prijetećim situacijama te je predavanje organizirano kako bi se širila mreža informiranja i podrške starijim osobama.

Istovjetno predavanje već je organizirano za gerontodomaćice gradske organizacije „Crvenog križa“ Varaždin koje u čestom kontaktu sa starijim osobama mogu pomoći savjetom, pa članovi povjerenstva predlažu da se u skoro vrijeme osiguraju veća sredstva za zapošljavanje gerontodomaćica u svrhu pomoći starijim osobama.

Povjerenstvo se složilo da edukacija o samopomoći te prevencija raznih opasnosti trebaju biti dio izvaninstitucionalne skrbi usmjerene na porast kvalitete života u trećoj dobi.