Na Pantovčaku traju konzultacije o davanju mandata za sastav vlade Foto: VV arhiva

Na Pantovčaku traju konzultacije o davanju mandata za sastav vlade

M.P./VV/Hrt.hr | 26.11.2015. u 16:17h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela je primati čelnike parlamentarnih stranaka i manjinske zastupnike na pojedinačne konzultacije o davanju mandata za sastavljanje nove, 13. hrvatske vlade, piše Hrt.hr.

Na Pantovčak je prvi stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić. Miletić je nakon razgovora s predsjednicom izjavio kako će IDS, u skladu s ranijim dogovorom dati potporu koaliciji 'Hrvatska raste' i vladi lijevog centra. Oni, naime, podupiru IDS-ov prijedlog decentralizacije.

Nakon toga kod predsjednice je na konzultacijama bila predstavnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Ona je jedina od zastupnika nacionalnih manjina koja nije dala potporu lijevoj koaliciji Hrvatska raste. Nije željela davati izjave.

S predsjednicom su potom razgovarali zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, zastupnik SDSS-a Mirko Rašković te zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. Kajtazi je izjavio da će romska nacionalna manjina, kao i drugih 11 manjina koje on zastupa, podržati SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste. Prošla Vlada najviše je učinila za romsku nacionalnu manjinu. To nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina, rekao je.

Nakon predstavnika nacionalnih manjina na konzultacije dolaze Živi zid i Reformisti te HDSSB.

Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45. Konzultacije će telefonski obaviti Drago Prgomet i Milan Bandić. Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.

Prema dosad poznatim informacijama predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović, kod predsjednice će doći sa 67 potpisa potpore. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, od njih ukupno osam, te tri IDS-a i jedan reformista.

Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija.