Na OPG-u Šilc okušali se u proizvodnji hladnoprešanog repičinog ulja, a rade i biodizel

| 18.2.2019. u 18:09h | Objavljeno u Aktualno

S ciljem proizvodnje finalnog proizvoda u ratarstvu od kojeg živi, mladi poljoprivrednik Željko Šilc (38) iz Luke Ludbreške u općini Sveti Đurđ odlučio se okušati u proizvodnji hladnoprešanog repičinog ulja.

- Za razliku od rafiniranog, repičino hladnoprešano ulje nije toliko razglašeno, a zapravo je vrlo blagodato i čak bolje od maslinovog - kaže Željko.

Dodaje da je na njihovom OPG-u koji se prostire na 65 hektara jedna od kultura bila i uljana repica, a kako se u ratarstvu teško može utjecati na cijenu repromaterijala i na cijenu proizvoda želja im je bila zaokružiti poljoprivredni proces i time smanjiti troškove.

- Željeli smo neki finalni proizvod i pala je odluka na repičino ulje, a uljaricu na kraju koristimo i za zelenu gnojidbu i biodizel - objašnjava Željko kojem u proizvodnji pomažu roditelji, a s poljoprivredom se počeo baviti jer je u vrijeme krize, 2008. godine, ostao bez posla.

Inače, prvi usjev ove uljarice Željko je zasijao prije tri godine i danas ju uzgaja na oko 10 hektara, a za litru hladnoprešanog repičinog ulja potrebno je pet kilograma sjemena uljane repice što se usitnjava i preša.

               Koji su još planovi našeg sugovornika čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti