Na natječaju za projektiranje Zavoda za javno zdravstvo javio se projektant koji je krivotvorio dokumente?! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Na natječaju za projektiranje Zavoda za javno zdravstvo javio se projektant koji je krivotvorio dokumente?!

IHR/Varaždinske vijesti | 18.5.2022. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

- Je li gotova projektna dokumentacija za novu zgradu Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije? - zanimalo je HDZ-ovu vijećnicu Snježanu Cerjan na aktualnom satu Županijske skupštine.

Župan Anđelko Stričak je rekao kako je zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije još 4. studenog prošle godine raspisao natječaj za projektiranje.

- Ugovor je sklopljen tek 5. svibnja 2022. godine. I sad se svi pitate zbog čega je Upravi, komisiji, vodstvu, tko je već odlučivao o najpovoljnijoj ponudi, trebalo šest mjeseci da odabere projektanta. Evo opet jedne zanimljviosti. Na natječaj se javio projektant koji je krivotvorio dokumente. U Hrvatskoj nije isprojektirao niti doslovno pseću kućicu, ali je zato Ukrajini sprojektirao dvije, tri bolnice. Trebali smo preko našeg veleposlanstva tražiti pomoć da se utvrdi da li je taj vrijedni projektant išta, igdje isprojektirao. Naravno, odgovor je bio da su svi ti dokumenti, koji govore o njegovim referencama, krivotvoreni. Zatražio sam od uprave da o tome obavijeste DORH, i gle opet čuda, nemamo nikakvu povratnu informaciju. Možda je i on njihov – ustvrdio je Stričak koji se osvrnuo na prošlu sjednicu Županijske skupštine, gdje je bilo rečeno kako je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva policija utvrdila opravdanu sumnju da su u Zavodu prikrivali blagajnički manjak te su oštetili ustanovu za oko 11.000 kuna te da ide prijava protiv tri osobe.

- Odmah sam zatražio od naše revizije da ode u tu ustanovu i utvrdi što se tamo događa. I gle čuda, naša revizija utvrdi da je tamo neevidentiran iznos u glavnoj blagajni na dan 31. siječnja 2020. 108.000 kuna. I sad se ja pitam kol'ki debilić moraš biti, pa čak ako radiš u DORH-u, da ništa ne vidiš, a naša revizija utvrdi 108.000 kuna štete. Kako je moguće da DORH diže paušalne prijave, u biti niti ne znamo je li dignuta, čitali smo u medijima, nas nitko nije obavijestio, a naša revizija ovo utvrdi. Kako je to moguće? Ili, u vrijeme Čačićevog mandata 2017. godine, naša revizija utvrdi da su se 27. veljače 2017. isti dan istom ponuđaču uputilo šest narudžbenica za jedan aparat. I ta gospođa koja je očito imala prste u tome je bila najglasnija u prozivanju svih. Ali DORH ne može otkriti ništa, čak ni tko je tada putovao na Kubu. Ništa ne mogu otkriti. Molio bih predsjedniče Županijske skupštine da se cijela ova rasprava uputi glavnoj državnoj odvjetnici – rekao je župan Stričak.