Na konferenciji o sudjelovanju žena na tržištu rada i predstavnice Varaždinske županije Foto: Varaždinska županija

Na konferenciji o sudjelovanju žena na tržištu rada i predstavnice Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 2.2.2020. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

U kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Zagrebu je održana konferencija na temu "Sudjelovanje žena na tržištu rada - dobrobit za društvo". Konferenciju je kao jedno od službenih događanja u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije organizirao Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, a otvorila ju je te se prisutnima obratila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Jedan od ciljeva i prioriteta hrvatskog predsjedanja jest doprinijeti povećanju sudjelovanja žena na tržištu rada. Kako je rečeno na konferenciji, ovime se želi potaknuti jača ekonomska neovisnost žena za koju se smatra ključnom za održivi gospodarski rast.

Pritom je naglasak na aktivnostima kojima je cilj istražiti povezanost radne neaktivnosti žena i prepreka s kojima se žene suočavaju kod mogućeg ulaska, vraćanja ili odustajanja od tržišta rada. Hrvatsko predsjedništvo u suradnji s drugim dionicima analizirat će navedene prepreke i predložiti moguća rješenja.

Konferenciji su u ime Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije prisustvovale predsjednica Povjerenstva Vlasta Cindrić i članica izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš. Tijekom izlaganja i panel diskusija raspravljalo se o preprekama za ravnopravno sudjelovanje žena na tržištu rada i mjerama za ublažavanje njihova učinka na razini EU.

Neki od ključnih ciljeva Konferencije su povećanje svjesnosti građana o rezultatima postignutim unutar EU, uključivanje rodnih pitanja u ključne rasprave o budućnosti EU i proaktivno djelovanje s ciljem ispunjenja ovih zadaća.