Na kolegiju župana o Centrima za gospodarenje otpadom, što je s Piškornicom?

VV | 14.7.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

- Centri za gospodarenje otpadom izuzetno su važni elemenat kod uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom te je važno da svi uključeni dionici, od Ministarstva do lokalne i regionalne samouprave te Fonda problematiku vezanu za gospodarenje otpadom i rješavaju na profesionalan te odgovoran način, a na zadovoljstvo svih građana - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak nakon današnjeg kolegija župana, kojeg je organizirala Hrvatska zajednica županija.

140721_zupan_kolegij_hzz_2.jpg

Centri za gospodarenjem otpadom i Plan gospodarenja otpada Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. bile su samo neke od tema kolegija o kojima je govorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.
Naime, od ukupno 13 Centara trenutno rade samo dva, Kaštijun i Marišćina, a Biljane Donje i Bikarac su u procesu izgradnje.

- Centri Piškornica, Doline, Tarno, Babina Gora, Lećevica i Lučino Razdolje su u postupku javne nabave za izgradnju, dok su Šagulje, Grad Zagreb i Orlovnjak u pripremi dokumentacije za prijavu projekata za EU sufinanciranje - istaknuto je na današnjem kolegiju župana.

Župani su mogli doznati i kakav je stav resornog Ministarstva i u vezi iznijetih mišljenja JASPERS-a (instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB-om) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD-om) za podršku infrastrukturnim projektima) oko odlagališta otpada, inertne uporabe i slično. 

Ćorić je naglasio kako uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samouprave te građana. U tom kontekstu istaknuo je i važnost županija u razvoju projekata koji bi riješili obradu miješanog komunalnog otpada, ali i aktivnosti na povećanju količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.