Na Gradskom vijeću ponovno pripajanje Vartopa Parkovima: "Tom tvrtkom i dalje upravlja bivši gradonačelnik"

MGA | 30.6.2022. u 14:35h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan najavili su dnevni red i teme sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina koja će se održati u petak, 8. srpnja.

Osim godišnjeg izvještaja o izvršenju za prošlu godinu, na dnevnom redu je, između ostalog, ponovno i pripajanje trgovačkih društava Aquacity i Vartop gradskoj tvrtci Parkovi, ali i dopune te izmjene Prostornog plana uređenja, Generalnog urbanističkog plana, Urbanističkog plana uređenje povijesne gradske jezgre i Urbanističkog plana uređenja zone "VIS Konfekcije".

Kako je pojasnio gradonačelnik Bosilj ove su izmjene potrebne kako bi se konačno mogla izdati građevinska dozvola za rekonstrukciju i nadogradnju nekadašnje Vamine zgrade na Kapucinskom trgu i kako bi se na prostoru nekadašnjeg industrijskog kompleksa VIS Konfekcije moglo krenuti u stambeno-poslovnu izgradnju.

- Također tu imamo nekoliko bitnih stvari u interesu razvoja grada, a to su mogućnost gradnje Državnog arhiva na prostoru nekadašnje vojne pekare, to će se pokrenuti kroz koji mjesec. Osim toga, ove će izmjene omogućiti izgradnju umirovljeničkih domovi na području Biškupca i sjeverno od groblja - naveo je Bosilj napomenuvši da se ide i u preraspodjelu odjela gradske uprave. Tako će se formirati poseban odjel za financije kako bi se lakše pratila realizacija proračuna i provedba glavnih gradskih projekata.

Na dnevnom redu je ponovno i tema pripajanja gradskih tvrtki, ali ovoga puta bez Gradskih tržnica. Predlaže se pripajanje samo Aquacityja i Vartopa gradskoj tvrtci Parkovi.

- Ako bi išli na ukidanje gradske tvrtke Aquacity morali bismo, zbog vrijedne imovine, državi platiti 25 % PDV-a, a ovako ćemo te nekretnine pripojiti Parkovima. Što se tiče Vartopa, smatram da će menadžment Parkova moći nešto napraviti. Nedavno su građani od Vartopa dobili račune s povećanjem cijena od 115%. Na to nisam imao utjecaj, ali pripremamo rebalans proračuna kako bismo spasili građane od takvog divljanja cijena. Tvrtkom praktički i dalje  upravlja bivši gradonačelnik tako da bismo odlukom o pripajanju pokrenuli neke procese. Vartop zadnjih godina nije radio ništa na rentabilnosti kotlovnica, osim onoga što se napravilo u Ulici Stjepana Vukovića. Kupili su 7,5 mil. kW sati energije, a fakturirali su 5,2 mil. kW. Znači trećina energije otišla je u zrak, a to sve plaćaju naši građani - rekao je gradonačelnik, dok je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan najavila i otvaranje kupališne sezone na Motičnjaku, kao i ostale od ukupno 23 točke dnevnog reda.