FOTO Na Danu mimoza svi zajedno: Rak vrata maternice je bolest koja se može spriječiti!

Napisao/la: vv -

Rak vrata maternice je bolest koja se gotovo u potpunosti može spriječiti, i to cijepljenjem protiv HPV-a, redovitim ginekološkim pregledima, odgovornim spolnim ponašanjem i brigom za vlastito zdravlje.

Istaknuto je to u subotu, 18. siječnja, u Varaždinu na Danu mimoza – nacionalnom danu prevencije raka vrata maternice, javno-zdravstvenoj akciji koja se tradicionalno obilježava u siječnju. Akciju su i ove godine organizirali djelatnici Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, a priključili su se i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Građanima su na Franjevačkom trgu dijeljene brošure o prevenciji i liječenju ove zloćudne bolesti, a svi su simboličnom kupnjom mimoza mogli podržali borbu protiv raka vrata maternice.

Iako nijedna žena ne trebala umrijeti od ove bolesti, u Varaždinskoj županiji je u 2018. godini, nažalost, umrlo sedam žena, a u Hrvatskoj njih 125.

- Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva oko 280 žena, no sretni smo jer je to dosta manje u odnosu na prijašnje godine kad je bilo i 100-tinjak oboljelih više. Riječ je o specifičnoj vrsti raka za koji se točno zna uzrok budući da je visokorizični humani papiloma virus dokazan u 99,7 posto slučajeva. Imamo cjepivo koje učinkovito štiti od HPV-a, kao i jednostavne ginekološke preglede s papa testom i HPV testom – rekla je dr. Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju.

DSC_1658_resize.JPG

Varaždinskoj županiji je zahvalila na poklonu, kolposkopu koji je osnovni instrument pri dijagnosticiranju raka vrata maternice i drugih bolesti. Moderni uređaj koji ima maksimalno povećanje od 36 puta omogućuje liječnicima bolju, točniju i precizniju dijagnostiku.

- Ovakva „mala“ ulaganja uvijek su posebno važna, jer doslovno spašavaju živote. Činjenica da je rak vrata maternice u 99,7 posto slučajeva uzrokovan dugotrajnom infekcijom HPV-om, govori da relativno jeftinim sustavom možemo prevenirati i spašavati živote. Odgovornost je apsolutno na nama samima i na institucijama koje imaju zadatak educirati građane, omogućiti prevenciju, dijagnostiku, kao i razinu procijepljenosti. S ponosom možemo reći da se procijepljenost u Varaždinskoj županiji udvostručila u odnosu na prije dvije godine. Imamo pomak sa 703 cijepljenih u 2018. godini na 1.773 osobe u 2019. To je pozitivan trend s kojim treba dalje nastaviti s konačnim ciljem iskorjenjivanja raka vrata maternice u budućnosti – rekao je župan Radimir Čačić.

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji provodi se za dječake i djevojčice u 8. razredu osnovne škole, ali trenutno se mogu odazvati i srednjoškolci, pojasnila je mr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i koordinatorica za Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

- Nacionalni program započeo je 2012. godine, a ciljana skupina su bile žene od 25 do 64 godine života, koje su svake tri godine bile pozivane na preventivni ginekološki pregled i papa-test. Trenutno je program u fazi reorganizacije s ciljem poboljšanja obuhvata i ishoda, pri čemu se pilot-projekt provodi u Virovitičko-podravskoj županiji. Jedna od novosti je da će se dobna granica za ulazak u Nacionalni program spustiti na 20 godina te će biti uvedene različite metode probira s obzirom na dob. Tako je predloženo da za žene od 20 do 29 godina  primarna metoda bude papa-test, za žene od 30 do 34 godine ići će se i s testiranjem na HPV, a od 35. do 65. godine samo na HPV testiranje – rekla je dr. Stipešević Rakamarić.

Ove podatke je iznijela u petak, kada je održan stručni skup pod nazivom „Prevencija, dijagnostika i liječenje raka vrata maternice u kontekstu aktualnih spoznaja“. Napomenula je da je okosnica primarne prevencije, uz cijepljenja, i zdravstveni odgoj.

- Nastojimo educirati mlade za odgovorno spolno ponašanje zbog čega je u nacionalnom programu Živjeti zdravo pokrenuta kampanja „Skini pametno“, u sklopu koje se mladima nudi mobilna aplikacija pod nazivom „Spolno zdravlje“. Tu aplikaciju mogu instalirati svi mladi i putem nje se educirati te dobiti sve potrebne informacije o spolno prenosivim bolestima – pojasnila je dr. Stipešević Rakamarić. 

Na stručnom skupu je predavanje „Humani papiloma virus i cijepljenje protiv HPV-a“ održala dr. Martina Samac, specijalistica pedijatrije iz Djelatnosti školske i adolescentne medicine ZZJZ-a Varaždinske županije, dr. Ivana Risek je govorila o HPV-u kao rizičnom čimbeniku i lezijama koje uzrokuje u genitalnom traktu, a dr. sc. Zoran Pitner iz OBV-a o dijagnostici i liječenju raka vrata maternice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.