Prije 30 godina održana prva konstituirajuća sjednica Skupštine Varaždinske županije

vv | 14.4.2023. u 22:00h | Objavljeno u Aktualno

14. travnja 1993. godine ostat će upisani kao dan nastanka višestoljetne tradicije županijskog ustrojstva na varaždinskim prostorima - tog je dana održana konstituirajuća sjednica Skupštine Varaždinske županije, na kojoj je Varaždinska županija dobila i svog prvog župana, Zvonimira Sabatija, člana Hrvatske seljačke stranke. Za podžupane su izabrani Želimir Beer (HNS) i Miroslav Korenika (SDP), za predsjednika Skupštine Zoran Vidović iz HSLS-a, te za potpredsjednike Skupštine Stanko Đurđek (HSS) i Teodor Abramić (HNS).

Na prvim lokalnim izborima u samostalnoj Hrvatskoj koji su održani 7. veljače 1993. godine u Skupštinu Varaždinske županije izabrano je ukupno 40 vijećnika.

HDZ je tada na izborima osvojio 12 vijećničkih mjesta, HSS 11, HNS šest , HSLS četiri, SDP četiri, HKDU dva mjesta i HSP jedno mjesto.

Podsjetimo kako je Varaždinska županija 7. veljače ove godine obilježila održavanje prvih lokalnih izbora prigodnom svečanošću u Skupštinskoj dvorani Županijske palače. Tada je svečanosti nazočilo više od dvadeset živućih vijećnika koji su prije trideset godina izabrani u Skupštinu, kao i prvi župan Sabati te prvi predsjednik Skupštine Zoran Vidović, ali i v.d. predsjednika tadašnjeg Županijskog izbornog povjerenstva Željko Vukelić te sadašnji župan Anđelko Stričak sa suradnicima.