Prekrivena su mjesta na spomeniku na kojem su bili iscrtani svastika i ustaški simbol Foto: Krešimir Đurić

Na antifašističkom spomeniku u varaždinskom parku noćas nacrtani ustaški simboli i svastika

Varaždinske vijesti | 22.11.2020. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

Na skulpturi hrvatskog umjetnika Zlatka Kopljara, postavljenoj u varaždinskom gradskom parku, Šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot sinagoge, noćas je netko nacrtao ustaški i nacistički simbol. Nakon što su simboli uočeni oni su i prekriveni papirom i trakom, što se može vidjeti na fotografiji našeg fotoreportera Krešimira Đurića.

Skulptura, koja je nedavno postavlljena, dio je instalacije pod nazivom K19 koja je bila izložena 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Skulptura se sastoji od cigli koje su izrađivali zarobljenici jasenovačkog logora.

Na inicijativu ravnatelja GMV Ivana Meseka autor je odlučio donirati skulpturu koja je postavljena kao trajni spomen na teror fašizma u Hrvatskoj od 1941.-1945.  U svrhu postavljanja umjetničkog djela Zlatka Kopljara Grad Varaždin se Zaključkom Gradonačelnika od 30. rujna 2020. godine obvezao snositi ukupne troškove izrade i postavljanja umjetničkog djela u iznosu od 51.820,00 kuna s uključenim PDV-om.

U troškove su bili uključeni prijevoz materijala, izrada projekta postavljanja i izvođenje radova na postavljanju skulpture.