Na "aktualcu" varaždinskog vijeća o sporovima, Termoplinu, Univerzalu i - Mao Ce-Tungu Foto: Krešimir Đurić

Na "aktualcu" varaždinskog vijeća o sporovima, Termoplinu, Univerzalu i - Mao Ce-Tungu

| 24.10.2017. u 16:46h | Objavljeno u Aktualno

Komunalne teme, sudski sporovi, Termoplin i naravno, balirani otpad, dominirali su aktualnim satom današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

HDZ-ovog Damira Laljeka, potaknutog tekstom u Varaždinskim vijestima da Grad trenutno vodi sporove „teške“ gotovo 400 milijuna kuna, zanimalo je je li u gradski proračun nakon pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda tvrtka T7 VIS uplatila 8,2 milijuna kuna.

- Grad ima puno sporova s visokim iznosima. Neke pokušavamo dovršiti, nagoditi, negdje izbjeći ročišta. Nesretan sam što se velika većina vremena troši na izbjegavanje sporova ili da se prije ročišta nagodimo ili da privolimo suprotnu stranu da razgovaramo. Bale su pod tisućama stranica kojekakvih procea, dobit ćete napismeno, da vas ne zamaram detaljima. Ne bih volio da Grad vode odvjetnici jer to onda znači da ste „nadrljali“. Svaka čast odvjetnicima, no nije dobro kada Grad vode odvjetnici i nije dobro da imamo previše sporova - odgovorio mu je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Na pitanje SDP-ova Nevena Bosilja kako je moguće da je netko izmjenama GUP-a „progurao“ da se u zoni 2 A, odnosno zoni gdje su višeobiteljske kuće, grade višestambene građevine, ističe da ne zna kako je došlo do toga.

- To je GUP koji smo naslijedili. Ne znam tko je u zoni 2 A podigao katnost, ne znam kako se to dogodilo, i nisam presretan s time - poručio je Čehok, a ostao je i šokiran činjenicom što je tvrtci Univerzal nedavno županijski Upravni odjel za poljoprivredu izdao uporabnu dozvolu za gospodarenje komunalnim otpadom premda u zoni Brezje nema više gospodarenja otpadom.

- Bio sam na putu, zateklo me što je naš službenik bez mog znanja Univerzalu potpisao papire. Ispitat ćemo što se dogodilo - kazao je Čehok, dok je dogradonačelnik Zlatan Avar dodatno pojasnio da su pokrenute sankcije protiv službenika.

- Službenik je postupio mimo pročelnika bez suglasnosti gradonačelnika ili dogradonačelnika, protiv njega su pokrenute sankcije, a zakonski ćemo osporavati rješenje Županije - najavio je Avar.

Vijećnika Davora Pataftu zanimalo je pak kako je moguće da primjerice JU Gradski bazeni plin kupuje od daruvarskog komunalnog poduzeća, umjesto od Termoplina, a zanimalo ga je i kada će se napraviti ravnoteža dioničara u Termoplinu.

- Daruvarsko poduzeće vjerojatno je pobijedilo na natječaju, tržište je liberalizirano, no slažem se da možda nije logično da plin ne kupuju od naše tvrtke. Što se tiče strukture nadzornog odbora, smatram da treba sazvati izvanrednu skupštinu i imenovati nove članove NO. Mi snosimo odgovornost i moramo u NO imati građane koji će predstavljati vijeće - poručio je Čehok.

Usto, tijekom aktualca ponovno nije odgovorio na pitanje SDP-ova Nevena Bosilja da se očituje tko je pozicija, a tko opozicija u vijeću.

- Pozicija, opozicija, kako je rekao Mao Ce Tung, neka cvjeta tisuću cvjetova, naša nova vijećnica, Aurelija Šemiga, nosi crveno...To je pokazatelj da smo široki i otvoreni, imamo još dva mjesta u vijeću, pa tko želi, može nam se pridružiti...Pozicija, opozicija, ne trebamo o tome zboriti, to je pitanje vlastitog osjećaja. Ne trebamo gledati na taj način, svatko može pronaći mjesto pod suncem, i u ovoj Vijećnici i u ovom vijeću - odvratio je Čehok.

Što se tiče pitanja baliranog otpada, Avar je kratko rekao kako je napravljeno uzrokovanje baliranog otpada te da se promijenio njihov ključni broj te su u tijeku razgovori s nadležnim ministarstvom.

Označeno u