Na "aktualcu" o Vlašiću, Špancirfestu i Cepancu koji hoće svoje dvije bale Foto: VV arhiva

Na "aktualcu" o Vlašiću, Špancirfestu i Cepancu koji hoće svoje dvije bale

| 21.11.2016. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

Smjena direktora Varkoma te troškovi ovogodišnjeg Špancirfesta bile su "najvrućije" teme aktualca sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina održane u ponedjeljak 21. studenog. Pitanje odgovornosti Vlade Vlašića prvi je potegnuo SDP-ov Josip Hehet.

- Budući da je direktor jasno kazao da neće podnijeti ostavku, hoćete li vi gradonačelniče potegnuti pitanje njegove smjene? - zanimalo je Heheta, dok se Zlatan Avar pita zašto se varaždinski SDP-ovci tek sada javljaju.

- Indicije su da je direktor Varkoma u rujnu imao dug od oko 560.000 kuna i 20 ovrha ovrhovoditelja. Ispričat ću mu se ako nije točna informacija. No, varaždinski je SDP to sve znao, a šutjeli su tri godine. Imaju predstavnike u Gradskom vijeću i nadzornom odboru Varkoma, uredno dižu ruke, a sada dobivaju napad moralizma i traže smjenu - primijetio je Avar.

Gradonačelnika je pitao i hoće li zatražiti smjenu direktorice Turističke zajednice Jelene Toth budući da je ona bliska SDP-u.

- Direktorica je izjavila da je za gubitak Špancirfesta kriv Grad, ljudi koji nisu došli i Manu Chao, no ona mora znati da ne dobiva plaću zbog dolaska na posao nego jer snosi odgovornost. Mora se znati nositi s pohvalama i pokudama. No, očito nije dobro financijski potkovana jer je jasno da Grad daje donacije i prostor za Špancirfest. Pitanje je onda čemu uopće služi direktor TZ? No, ako ćemo biti pravedni, budući da HNS-ov koalicijski partner traži smjenu direktora Varkoma, a Toth je bliska SDP-u, hoćete li zatražiti njenu smjenu zbog gubitka 700.000 kuna? - zanimalo je Avara.

Habuš mu je odvratio da će, ukoliko se iduće godine ponovi gubitak Špancirfesta, zatražiti njenu smjenu.

- Toth je došla na gotovo, bivša ekipa koja je vodila TZ uvjeravala je i nju i Turističko vijeće da je projekt održiv. No, razlog gubitka bio je kocert Manu Chao i velika bina od koje će se odustati. Moram reći da je gubitak od 700.000 kuna već smanjen na 400.000 kuna, a do kraja godine bit će smanjen još i više. Toth je ponavljam došla na gotovo, a druge godine ima prilike pokazati sve što zna - napomenuo je Habuš.

Što se tiče pitanja smjene direktora Varkoma, Habuš je vijećnicima tek kratko odgovorio da je sjednica NO Varkoma sazvana za 29. studenog, a za njom će uslijediti i skupština društva.

HDZ-ova Otilija Cvetko pitala je pak je li točna informacija da je projekt TPV2 odbijen, na što je Habuš odvratio da ide dalje.

- Od bivšeg ministra dobili smo usmenu informaciju da se projekt u financijskom smislu smanji s 50 na 35 milijuna eura, no vidjet ćemo kakvog je stava nova ministrica - odgovorio je Habuš.

Na pitanje Stjepana Cepanca jesu li bale Varkomove ili od Grada, Habuš mu je odgovorio da su - od građana.

- Ja ću onda uzeti svoje dvije bale i riješiti ih, a gradonačelnik onda neka riješi ostale - poručuje Cepanec.