Na 5. sjednici Gradskog vijeća bez teme nezakonitog poslovanja u HNK

MGA | 11.10.2021. u 11:17h | Objavljeno u Aktualno

Peta sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina najavljena je za srijedu, 20. listopada, a održat će se u HNK. Među osam točaka dnevnog reda zasas nije uvrštena tema vezana za napise o nezakonitim radnjama u varaždinskom HNK jer, kako ističe SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj, temu treba pripremiti. Čeka se nalaz interne revizije koji će poslati u resorno Ministarstvo.

Predsjednica Gradskog vijeća iz redova Reformista Zdravka Grđan istaknula je da Kazališno vijeće treba odraditi svoj dio posla, umjesto da se loptica prebacuje na gradonačelnika.

- Nakon što Kazališno vijeće obavi sve radnje po odgovornosti, Gradsko vijeće će raspravljati ukoliko to još uvijek bude potrebno. Stav Reformista i moj stav je vrlo jasan; kvalitetno upravljanje Gradom traži odgovornu vlast koja zna riješavati probleme i koja Gradu nosi razvoj i prosperitet. Nažalost, evidentno je da neki nositelji vlasti ne razumiju svoju ulogu na isti način. Stvara se atmosfera afera u gradu i na tome se skupljaju politički poeni. Platforma "Budimo grad" javno je iznijela u medijima tvrdnju da im se prijetilo i da ”stvari puste na miru”. Postavljam pitanje da li je to i gdje prijavljeno? Policiji? DORH-u? Tko je prijetio? Kao predsjednica Vijeća osjećam obvezu zaštititi sve članove Vijeća ali i zatražiti argumentacije za tvrdnje koje članovi Vijeća iznose. U suprotnom bi javnost mogla dobiti dojam da su neki članovi podložni prijetnjama, a neki im se “hrabro” odupiru - iznijela je Zdravka Grđan.

Na medijske istupe svojih koalicijskih partnera, gradskih vijećnika platforme “Budimo grad”, osvrnuo se i gradonačelnik Bosilj, kazavši da takvi istupi nisu konstruktivni i da “zagađuju medijski prostor”.

Na pitanje novinara, znači li to raspad vladajuće koalicije, Bosilj smatra da, ukoliko netko izađe iz sadašnjeg sporazuma, Gradsko vijeće može i dalje funkcionirati po principu “projektne suradnje”, slično kao u Županiji, tako da svaki vijećnik glasa od točke do točke tj. da podrže odluke koje smatraju da su na dobrobit Grada.

Također je spomenuo da se ponovno pokrenuo sudski postupak vezano uz ništetnost Ugovora o interventnom odvozu otpada iz 2008. godine, a na pitanje o mogućem imenovanju SDP-ova Brune Istera za novog direktora Varkoma, nije izričito potvrdio već kaže da postoji određena osoba koja je uključena u poslovanje Varkoma te je sudjelovala na sastancima u resornom Ministarstvu.

Među točkama najavljene sjednice Gradskog vijeća naći će se komunalni dug Varteksa, izmjene proračunskih dokumenata, unutarnje ustrojstvo Grada Varaždina tj. koeficijenti za obračun plaća, javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta i dr.

Prema riječima gradonačelnika Bosilja, Varteksov komunalni dug Varteksa premašuje 4 mil. kuna. S obzirom da je tvrtka uspjela prodati dio nekretnina, što će doprinijeti riješavanju nagomilanih problema, s Gradom Varaždinom je dogovoreno postupno vraćanje duga kroz naredne dvije godine. 

Također je spomenuo da će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u studenome naći i tema Čistoće, jer je, kako kaže, "nova Uprava tamo svašta našla".

Na Gradsko vijeće stavlja se i prijedlog odluke o sastavu urbanog područja Varaždin koja definira obuhvat urbanog područja Varaždin što je jedan od ključnih preduvjeta za financiranje aktivnosti kroz ITU mehanizam. U obuhvatu je uz Grad Varaždin još 3 grada i 11 općina s područja Varaždinske županije (gradovi: Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice i općine: Vinica, Petrijanec, Maruševec, Vidovec, Sračinec, Be-retinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Martijanec).