Natalija Martinčević Foto: VV arhiva

N. Martinčević traži produljenje radnog vremena varaždinskih vrtića

Varaždinske vijesti | 18.7.2017. u 18:02h | Objavljeno u Aktualno

Jedna od tema današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća bila je i proširenje mreže dječjih vrtića kao i podjela na dvije ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje.

Vijećnici su na sjednici jednoglasno prihvatili prijedlog Plana mreže dječjih vrtića na području grada Varaždina. Naime, u pedagoškoj godini 2016./2017. u Dječji vrtić Varaždin upisano je 728 djece, koja su raspoređena u 40 odgojnih skupina, dok je prema državnom pedagoškom standardu maksimalna veličina dječjeg vrtića 30 odgojnih skupina ili 600 djece ukupno. Stoga se novim planom predviđa da Grad Varaždin pokrene postupak statusne promjene DV Varaždin, tako da bi se jedinstvena ustanova podijelila na dvije nove ustanove kada se steknu financijski, kadrovski, prostorni, tehnički i drugi preduvjeti za njenu provedbu.

Vijećnica Narodne stranke – Reformisti, Natalija Martinčević, ovom je prlikom pokrenula inicijativu produljenja radnog vremena varaždinskih vrtića. Martinčević ističe da je još kao kandidatkinja za gradonačelnicu, osim smanjenja cijene, posebno isticala važnost produljena radnog vremena  vrtića u Varaždinu koje nikako ne pogoduju roditeljima zaposlenima u dvije smijene.

- Naime, od osam objekata vrtića koji spadaju u Javnu ustanovu Dječji vrtić Varaždin čiji je osnivač Grad Varaždin, samo u jednom objektu osigurano je radno vrijeme do 20.30 sati i dežurstvo subotom, što svakako predstavlja problem zaposlenim roditeljima - napominje Martinčević i dodaje kako je potrebno osigurati popodnevnu smjenu i dežurstvo subotom.

- Produljenje radnog vremena ne zahtjeva puni kapacitet rada objekta kao jutarnji termini, s obzirom na to da usluge neće koristiti toliko djece kao u jutarnjim terminu. Kvalitetnom reorganizacijom i planom rada navedenih objekata mogu se zadovoljiti svi uvjeti da se pomogne roditeljima. U 2015./2016. upisano je 770 djece u Dječji vrtić Varaždin, vjerujemo da bi se ta brojka i povećala kada bi roditelji mogli koristiti uslugu popodnevne smjene koja im je potrebna - napomenula je Martinčević, dodavši da u Varaždinu treba obratiti pozornost na majke koje su većinom zaposlene u trgovinama.

- Zato je važno da im se osiguraju uvjeti kako bi i one mogle koristiti usluge Dječjeg vrtića Varaždin, koji im je potreban za vrijeme njihovog radnog vremena u smjenama - naglasila je Martinčević.