N. Martinčević sudjelovala u službenom posjetu predsjednika Zastupničkog doma Republike Čilea

VV | 10.9.2021. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica i voditeljica Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Natalija Martinčević je zajedno sa članovima Skupine Davorom Ivom Stierom i Domagojem Hajdukovićem primila u službeni posjet predsjednika Zastupničkog doma Republike Čilea Diega Paulsena Kehra u Hrvatskome saboru.

Na sastanku voditeljice Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Natalije Martinčević i predsjednika Paulsena Kehra s izaslanstvima, uključujući i novoimenovanog veleposlanika Republike Čile Cristiana Streetera, izražena je želja za nastavkom razvijanja prijateljskih odnosa između Hrvatske i Čilea te konkretne suradnje između dvije zemlje, a posebno između parlamenata. Posebno je istaknuta mogućnost širenja suradnje u području gospodarstva, turizma, zaštite okoliša i kulture čemu može doprinijeti brojna zajednica Hrvata u Čileu koja daju značajan doprinos čileanskoj politici, gospodarstvu te kulturi.

U razgovoru su razmotreni modaliteti daljnjeg jačanja parlamentarne suradnje kroz organiziranje što skorijeg susreta međuparlamentarnih skupina prijateljstva koje djeluju u Hrvatskom saboru i Čileanskom nacionalnom kongresu kako bi se dogovorili konkretni prioriteti suradnje, posebno ususret obilježavanju 30-e obljetnice priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Čile sljedeće godine.

Razmatrane su i mogućnosti produbljenja suradnje između Republike Čile i Europske unije pri čemu Republika Hrvatska kao članica Europske unije može dati značajan doprinos.

Zaključno, predsjednik Paulsen Kehr se zahvalio saborskoj zastupnici i voditeljici Hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nataliji Martinčević na toploj dobrodošlici u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru.

Hrvatski_sabor_Martincevic_Cile.jpg