N. Martinčević: Angažman OD Petrić odluka je uprave varaždinske bolnice Foto: VV arhiva

N. Martinčević: Angažman OD Petrić odluka je uprave varaždinske bolnice

| 25.4.2022. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

Kako se dogodilo da varaždinska Opća bolnica, uz petero svojih pravnika, angažira vanjsko odvjetničko društvo, i to ne za neki poseban, zamršeni pravni slučaj, već za parnične postupke radi isplate plaća i naknada zaposlenicima, njih čak 277, koje je slijedom stava Vrhovnog suda RH sve redom izgubila na varaždinskom Općinskom sudu, nakon čega joj je OD Petrić ispostavilo račune za pružene odvjetničke usluge veće od milijun kuna od čega je do sada plaćen iznos od 712.151 kunu?

I to nije sve! Ukoliko presude postanu pravomoćne, trebat će isplatiti još otprilike isto toliko odvjetnicima zaposlenika, a potonjima dosuđene iznose, koji ukupno prelaze desetak milijuna kuna. Zašto se to i kako dogodilo?

Sudeći prema zapisnicima, Upravno je vijeće, i to dva puta, donijelo Odluku o davanju suglasnosti ravnatelju za sklapanje Ugovora o zastupanju bolnice u parničnim predmetima, koje su protiv nje pokrenuli radnici, s OD Petrić. Izvjestitelji su bili tadašnji ravnatelj dr. Nenad Kudelić i rukovoditelj Središnje službe za opće, pravne i kadrovske poslove Tomislav Vrhovec.

Na prvoj od tih sjednica, održanoj 28. veljače 2019. godine, Vrhovec je naglasio je da odvjetničko društvo treba zbog “smanjenja odvjetničkih troškova uslijed velikog broja parničnih postupaka pokrenutih od strane zaposlenika bolnice”, koji imaju potraživanja radi isplate plaća i naknada plaća, sukladno odredbama Kolektivnih ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, odnosno Temeljnog kolektivnog u govora za službenike i namještenike u javnim službama.

Tko se s tim složio, a tko nije, kako su takve sporove rješavali u drugim javnim službama, što o svemu kaže saborska zastupnica Natalija Martinčević iz redova Reformista, koji su imali glavnu riječ u bivšem upravnom vijeću OB Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci