Muke u Plitvičkoj: građanima dosta potapljanja, u Varkomu najavili rješenje problema do idućeg ljeta Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Muke u Plitvičkoj: građanima dosta potapljanja, u Varkomu najavili rješenje problema do idućeg ljeta

IHR/Varaždinske vijesti | 26.8.2019. u 10:42h | Objavljeno u Aktualno

- Šezdeset građana potpisalo je peticiju kojom tražimo rekonstrukciju kanalizacije koja nije dobro napravljena. Peticiju smo prije desetak dana predali u Grad Varaždin – otkrila je Jadranka Galinec iz Plitvičke ulice u Varaždinu.

Peticija je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva stanara iz te ulice na rubu grada koji nakon svake jače kiše i obilnijih oborina doslovno, kažu, “plivaju u fekalijama”. Tvrde da imaju problema otkako je njihova ulica spojena na kanalizaciju.

- Dok su asfaltirali prometnicu nakon radova, “spušteni” smo niže i jednostavno, kad dođu obilne oborine poplavljeni smo. Uslijed svake jake kiše! Živim na kućnom broju 10 i trebate vidjeti kakav mi je potop u dvorištu. Prije nekoliko godina mi je voda bila u kući. Šteta mi je bila 7200 kuna – ispričala je Galinec.

"Plivaju" prilikom svake jače kiše

I njezini susjedi iz Plitvičke ulice u Varaždinu, s kojima smo razgovarali kažu da “plivaju” prilikom svake jače kiše.

- Nismo zaslužili plivati u kanalizaciji nakon svakoj jačeg pljuska! Jer, kad se voda povuče, imamo što za vidjeti: sve je puno fekalija koje čistimo, užasno. Bojimo se zaraze - priznali su nam građani te kažu da je najgore onima čije su kuće između brojeva 10 i 18.
IMG-f4ccdba5865647811baf055d8e80930e-V.jpg

U Varkomu razumiju nezadovoljstvo stanara, ali ističu da je problem puno složeniji i zahtjevniji nego što se ljudima čini. Navode da za “potapljanja” nije isključivo kriv projekt kanalizacije, kako tvrde stanari, nego se radi o puno složenijem problemu, ističe direktor Varkoma.

- Vjerujte, da ga je jednostavno riješiti to bi već bilo napravljeno. Kanalizacija u samoj Plitvičkoj ulici je izvedena tako da je funkcionalna, no do jedne razine oborina, a nakon toga dolazi do preopterećenja cijelog sustava koje se, nažalost manifestira na najnižim točkama, a to su očito kuće u Plitvičkoj ulici. Naime, u toj, ali i okolnim ulicama i cijelom južnom slivu kanalizacije Varaždin problem je nedovoljno rasterećenje oborinskih voda prilikom oborina većih od 30 mm/m2/h. U ovom trenutku sve oborinske i otpadne vode iz Plitvičke ulice, ali i ostalih okolnih ulica na cijelom južnom slivu kanalizacije Varaždin se slijevaju u kanalizaciju koja kroz Zagrebačku ulicu te preko pružnog prijelaza do Cehovske ulice vodi do postojećeg kolektora. Ukupni kapacitet “gutanja“ u Zagrebačkoj ulici zadovoljava u normalnim okolnostima, no kada je intenzitet oborina veći od 30 mm/m2/h dolazi do “zagušenja“ odvodnje te nakon toga do izlijevanja na najnižim točkama. Dakle, sam projekt kanalizacije u Plitvičkoj ulici je izveden po pravilima struke po kojoj voda uslijed gravitacijske sile otječe, no kada se čitav sustav „zapuni“ otjecanje više nije moguće – objasnio je direktor Varkoma Željko Bunić.

Problem dosad nije riješen jer je povezan s rješavanjem problema kompletne kanalizacijske mreže u Varaždinu i nikako nije moguće lokalno riješiti bez da se izgradi jugozapadni kolektor Grada Varaždina i nakon toga da se dio naselja Brezje dodatnim kanalizacijskim zahvatom spoji na taj novi kolektor.

- Spajanjem sa zapadne strane na budući jugozapadni kolektor doći će do rasterećenja odvodnje u Zagrebačkoj ulici što će rezultirati bitno snažnijim otjecanjem vode. Svi proračuni i sve analize pokazuju da se nakon toga ovakve situacije ne bi trebale ponavljati ukoliko su priključci izvedeni na +10 centimetara od visine cestovnih slivnika. No, svi priključci na kanalizaciju koji su niži od toga, poput podrumske prostorije i slično, bit će i dalje na udaru – upozorava Bunić stanare iz Plitvičke ulice te im poručuje da bi njihovi problemi, bude li sve prema planovima, trebali biti riješeni iduće godine.

Prvi prioritet gradnja jugozapadnog kolektora

- Ovih dana završila je javna nabava i odabrani su izvođači u iznimno kompleksnom procesu javne nabave. Naime, projekti ovog tipa, s obzirom na izrazito visoke vrijednosti provode se kroz međunarodne natječaje i sam postupak je izrazito dug i složen, slično kao što je primjerice javana nabava izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Varkom je, trenutno, jedino komunalno poduzeće u Hrvatskoj koje ima kompletiranu javnu nabavu za dvije Aglomeracije. Upravo je recentno kompletiranje javne nabave koje je rezultiralo potpisivanjem Ugovora na trasi A1 – Dogradnja sustava odvodnje Grada Varaždina omogućilo da možemo reći da će problem o kojem se govori biti riješen budući da su osigurana izuzetno visoka novčana sredstva.

U uputama danim odabranom izvođaču dogovoreno je da je upravo izgradnja jugozapadnog kolektora promjera cijevi 1600 mm prvi prioritet. Iz tog razloga očekujemo da koncem kolovoza ili početkom rujna krenu radovi na tom potezu. Istovremeno, s izgradnjom jugozapadnog kolektora, Varkom će svojim sredstvima ući u izgradnju spojnog kanalizacijskog kanala promjera 500 mm iz ulice Tomislava Miškulina i Sajmišne ulice dužine cca 660 m – najavio je direktor Varkoma Željko Bunić.

Vrijednost spomenutih radova na trasi A1 je 120 milijuna kuna, a vrijednost spojnog kanalizacijskog sustava do spoja na jugozapadni kolektor iznosti će 1,5 milijuna kuna.

- Bude li sve išlo prema planu, problem stanara iz Plitvičke ulice trebao bi biti riješen do sljedećeg ljeta, odnosno prije nove sezone olujnih nevremena koje donose intenzivne pljuskove, s kojima smo suočeni zadnjih nekoliko godina. U potpunosti razumijem stanovnike Plitvičke ulice, no problemi nisu novi, nije ih lako riješiti i nisu jeftini – zaključio je Bunić.

Označeno u