Muke s parkiranjem djelatnika u krugu Bolnice: uredit će se garaže, nova parkirna mjesta, ali i - park Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Muke s parkiranjem djelatnika u krugu Bolnice: uredit će se garaže, nova parkirna mjesta, ali i - park

IHR/I.D. | 24.2.2021. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Uprava Bolnice je donijela odluku i proslijedila je zaposlenicima prema kojoj liječnici, glavne medicinske sestre i voditelji nezdravstvenih odjela imaju pravo na parking u krugu bolnice za vrijeme radnog vremena, dok ostali zaposlenici ta prava nisu dobili. Osobno smatram da je to diskriminirajuća odluka naspram ostalih vrijednih zaposlenika i drago mi je da je ta odluka, nakon pritiska ostalih zaposlenika i njihovih žalbi privremeno stavljena izvan snage. Kako Varaždinska županija kao osnivač u suradnji s Upravom Bolnice može promijeniti ovu odluku kako ona više nikad ne bi stupila na snagu i kako Županija može pomoći djelatnicima u osiguravanju jednakih prava vezano uz parking? Činjenica jest da veliki broj zaposlenika Bolnice ne dolazi iz Varaždina - rekao je SDP-ov županijski vijećnik Luka Zrinski.

Podsjećamo, od 1. siječnja na snazi je nova regulacija ulaska i izlaska iz kruga OB kroz glavnu portu, pa u bolnički krug mogu ući isključivo vozila osoba koje su dobile karticu za ulazak, uz prethodno dostavljenu registarsku oznaku vozila. Kako su iz bolnice obavijestili zaposlenike, zbog ograničenog broja parkirnih mjesta, ulazak u bolnički krug omogućen je isključivo liječnicima, glavnim sestrama i voditeljima nezdravstvenih odjela koji su i dosad ulazili kroz glavnu portu.

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić rekao je i kako je OB Varaždin prije nekoliko godina na prostoru bivšeg heliodroma, iza zgrade Kirurgije, uredila parkiralište za zaposlenike Bolnice, dok su se dva dotadašnja parkirališta na ulazu u bolnicu, za posjetitelje i za zaposlenike, pretvorila u jedno veliko parkiralište za pacijente i posjetitelje bolnice.

- Konačni cilj nam je bolnički krug bez automobila koji ometaju pacijente, zagađuju okoliš i uništavaju zelene površine. To je i jedan od razloga zašto se pristupilo izgradnji zgrade objedinjenog bolničkog prijema, jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica na samom ulazu iz Meštrovićeve ulice. Izgradnjom zgrade na toj poziciji neće biti potrebe ulaska automobila u bolnički krug jer će taj objekt od postojećeg parkirališta biti udaljen svega nekoliko metara. Također, dosadašnja razmišljanja išla su i u smjeru izgradnje garaže za parkiranje vozila kako djelatnika bolnice, tako i bolesnika i posjetitelja, dok bi određena kategorija bolesnika i dalje imala pristup direktno zgradi – rekao je ravnatelj Kudelić, o čemu smo pisali u Varaždinskim vijestima.

Župan Radimir Čačić također je potvrdio kako će problem s parkiranjem biti riješen, i to dijelom završetkom izgradnje zgrade na samom ulazu u Bolnicu, a dijelom i kroz gradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- U operacijskom bloku vrši se projektiranje prometa u mirovanju, dakle garaža, no kako to neće biti dovoljno, dodatno se radi poseban projekt za parkirna mjesta i garaža, koja će za zaposlenike biti besplatna, dok će se za građane plaćati. To sve će biti rješavano kroz dva modela financiranja: jedan je sredstvima iz EU fondova, dakle, operacijski blok, a drugi će biti vjerojatno model JPP-a. Tražit ćemo nekoga tko može preuzeti financiranje, a onda i naplatu cijelom krugu bolnice. No, neće biti izgrađena samo parkirališta. Kada završimo cijelu tu priču napravit ćemo park, odnosno cijeli taj prostor hortikulturno urediti. Bit će to jedan vrhunski medicinski centar - najavio je župan.

Označeno u