MOTIČNJAK (Opet) crvena voda na pročistaču: obojenje organskog porijekla, vjerojatno krv? Foto: Čitatelj

MOTIČNJAK (Opet) crvena voda na pročistaču: obojenje organskog porijekla, vjerojatno krv?

IHR/Varaždinske vijesti | 8.8.2020. u 13:46h | Objavljeno u Aktualno

- Iz pročistača ponovno ide crvena voda! - požalio se još jedan čitatelj koji nam je prošli tjedan poslao dokaz - fotografiju.

O obojenoj vodi koja iz pročistača teče u stari tok rijeke Drave pisali smo još u svibnju, kada nam je čitatelj poslao fotografiju crvene vode koja izlazi iz pročistača nakon pročišćavanja. Naveo je kako se razne kemikalije, čak i utrobe životinja redovito nakon “pročišćavanja” puštaju u stari tok rijeke Drave na pročistaču Motičnjak. Zbog toga je Varkom 21. svibnja podnio prijavu inspekciji protiv nepoznatog počinitelja s obzirom na učestali dotok intenzivno obojenih otpadnih voda (crvene, zelene...) na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin.

Stručnjaci s kojima smo tada razgovarali ukazali su kako je po izgledu i sastavu riječ o vodi koja dolazi iz tekstilne industrije, a to su nam potvrdili i u inspekciji, koja je početkom lipnja bila u tvrtki Vis Promotex. Kako su nas tada izvijestili iz Državnog inspektorata, u jednom ispustu te tvrtke utvrđeno je ispuštanje obojene otpadne vode te će se po analizi poduzeti sve zakonom propisane mjere. No, ovog puta “krivac” za crvenu vodu nije iz tekstilne industrije.

- Prve indicije ukazuju da se radi o obojenju organskog porijekla, vjerojatno krvi. Tko je uzročnik ovakvog ispuštanja u ovom trenutku ne možemo pouzdano tvrditi - rekao nam je direktor Varkoma Željko Bunić.

Označeno u