Most: Čelnici gradova i općina do 5000 stanovnika volonteri, a većim gradovima ovlasti županija

vv / most | 21.8.2020. u 00:10h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Mosta Božo Petrov, autor zakona prof. Robert Podolnjak i član Glavnog odbora Mosta Marko Sladoljev predstavili su Mostov prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Božo Petrov je istaknuo kako je Vladin prijedlog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kamilica te poručio da je Mostov prijedlog sveobuhvatniji i obuhvaća žešće rezove koji su nam potrebni.

- Dosta je hrvatskim građanima kozmetike. Siguran sam da prijedlog vladajući neće prihvatiti, ali ako ih barem natjeramo da svoje prijedloge korigiraju, da budu malo snažniji, onda ćemo nešto i učiniti“, poručio je Petrov.

Autor ovog zakona prof. Robert Podolnjak naglasio je da Most ovim zakonom predlaže smanjenje broja političara i dužnosnika. Ide se u smjeru da veći gradovi preuzmu ovlasti županija, što će u konačnici dovesti do ukidanja županija i smanjenja administracije. Ovim prijedlogom bi se administracija i regionalna i lokalna samouprava učinila racionalnijom i time bi se našao novac koji bi se mogao preusmjeriti građanima i gospodarstvu.

Osim što u svom prijedlogu mostovci predlažu smanjenje broja predstavnika u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama za dvadeset posto, odnosno dvije tisuće manje nego što ih trenutačno ima, prijedlog je i da čelnici gradova i općina koje broje manje od pet tisuća stanovnika svoje dužnosti obavljaju isključivo volonterski, a takvih je oko 400 općina i gradova.

Predlažu i ograničavanje mandata gradonačelnika, načelnika i župana, prema kojemu bi oni mogli biti na vlasti maksimalno osam godina - dva uzastopna mandata. Tim prijedlogom, kažu u Mostu, žele smanjiti korupciju koja je puno češća u općinama i gradovima s dugovječnim načelnicima i gradonačelnicima.

Most predlaže i puno lakše raspisivanje lokalnih referenduma – on bi se morao raspisati kada bi to zatražilo 10, umjesto sadašnjih 20, posto birača upisanih u birački popis neke općine ili grada.

- Želimo ojačati sudjelovanje građana i olakšati lokalne referendume,me jer su s ovako postavljenim uvjetima oni samo mrtvo slovo na papiru, istaknuo je prof. Podolnjak.

Vjerojatno najradikalniji prijedlozi Mosta odnose se na ograničavanje mandata gradonačelnika, načelnika i župana, prema kojemu bi lokalni “šerifi” mogli na vlasti biti maksimalno osam godina – dva uzastopna mandata. Tim prijedlogom Most želi smanjiti korupciju koje je puno učestalija u općinama i gradovima s dugovječnim načelnicima i gradonačelnicima.  Most predviđa i postupno “razvlaštenje” županija, što bi bio prvi korak prema njihovom potpunom ukidanju.

Zakon propisuje da se na temelju odluke predstavničkog tijela gradovi koji imaju više od 35.000 stanovnika i gradovi sjedišta županija na svom teritoriju mogu obavljati i poslove iz djelokruga županije.

Preuzimanje poslova iz djelokruga županije od velikog grada, odnosno grada sjedišta županije, regulira se ugovorom” stoji u Mostovom prijedlogu.

Time bi veliki gradovi mogli “razvlastiti” županije i od njih preuzeti bolnice, škole i druge ustanove i funkcije.

Županija bi ostala samo prazna školjka, koju bi se potom, u drugom koraku, jednostavno moglo ukinuti – poručio je prof. Podolnjak.

Na kraju konferencije za medije član GO Mosta Marko Sladoljev je upozorio na situaciju u Gradu Zagrebu.

„Ovim zakonom želimo spriječiti koncentraciju politički moći u jednom čovjeku. Ta koncentracija je posebno izražena u gradu Zagrebu. Grad Zagreb je premrežen političarima koji primaju naknade a ne odlučuju o ničemu. Sav taj novac koji političari primaju je novac građana a zauzvrat ne dobivaju usluge koji im pripadaju“, zaključio je Sladoljev