MORE, MORE Jesu li umirovljenicima jednodnevni izleti na more postali nedostižni? Foto: ilustracija / Pixabay

MORE, MORE Jesu li umirovljenicima jednodnevni izleti na more postali nedostižni?

| 18.8.2019. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

- Tijekom ljeta umirovljenici su prethodnih godina masovno odlazili na jednodnevno kupanje na naše predivno more, no ove godine rijetko koja udruga si je mogla priuštiti taj luksuz - ukazala je Jadranka Bahlen, predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije, a kao glavni razlog navela je činjenicu da su najčešće destinacije takvih izleta - Crikvenica, Selce, Krk i dr., uvele vinjete, odnosno naplatu za ulazak autobusa koji prevoze putnike na jednodnevne izlete u te gradove.

Osjetiti miris mora

- Naplaćuju od 3.000-5.000 kuna po autobusu samo da iskrcaju putnike, što je uvelike poskupjelo prijevoz. Svima nam je poznato koliko su mirovine male i da umirovljenici, pogotovo samačka domaćinstva, jedva spajaju kraj s krajem, no ipak su si nastojali priuštiti barem jedno kupanje na moru, kako bi i oni osjetili miris mora, stezanje soli na svojoj koži i druženje sa svojim prijateljima umirovljenicima, barem na jedan dan. Nažalost, mnogi od njih zbog nehumanosti, jer kako drugačije nazvati gradske oce pojedinih gradova, neće vidjeti mora. Zar je toliki problem bio na pet minuta zaustaviti autobus u Crikvenici na kolodvoru kako bi umirovljenici izašli iz autobusa. Zar pet minuta zaustavljanja vrijedi 5.000 kuna? Mnogo puta se pitam tko su ti koji donose takve odredbe? Zar to nisu naša djeca, naši unuci? Draga naša djeco, unuci... zar smo vas tako učili? Pazili smo vas, mazili, čuvali kao kap vode na dlanu, a kako nam vraćate? Zar mislite da nikada nećete biti stari? - rekla je J. Bahlen i dodala kako ju mnogi umirovljenici pitaju može li se nešto poduzeti.

- Mogu samo reći, dragi moji penzići, da sam jadna, tužna i razočarana kao i vi - zaključila je.

Naime, prošle godine Grad Crikvenica donio je odluku o naplati ulaza u grad u razdoblju od 16. lipnja do 15. rujna za autobuse koji prevoze putnike na jednodnevne izlete, a obuhvaćena su područja naselja Jadranovo, Dramalj, Crikvenica i Selce. Naknada za dobivanje posebne dozvole za zaustavljanje i parkiranje autobusa u zoni posebnog prometnog režima iznosi - 50.000 kuna po vozilu.

Autobusi paralizirali Crikvenicu

- Ova odluka predstavlja ograničenje samo utoliko što prepoznaje granice mogućeg prihvata broja autobusa i turista. Naše more i naše plaže, naše su samo utoliko što o njima moramo odgovorno brinuti, a inače nemamo na njih ništa više prava nego bilo koji drugi građanin Hrvatske, i iskreno nam je žao što odluku da odgovorno upravljamo s prostorom pojedinci tumače kao diskriminaciju, ograničenje ili zabranu - odgovorili su nam iz Grada Crikvenice, uz napomenu da je prethodnih godina u Crikvenici dnevno zabilježen dolazak više od 80 autobusa i preko 4.000 jednodnevnih turista.

- Nažalost, radi se o broju ljudi koji naš grad ne može sigurno i kvalitetno primiti. Središte grada, pješački prijelazi, plaže, ulice, ali i javne službe zadužene za funkcioniranje grada preopterećeni su, što stvara nezadovoljstvo kako kod turista, tako i kod stanovnika grada i snižava ukupnu kvalitetu turističke destinacije i ugrožava sigurnost. Zamislite situaciju kada u centar grada navečer oko 19 sati dođe 40-ak autobusa i blokira sav promet dok se ne ukrca otprilike 2.000 tisuće kupača sa svojom opremom. Naveli bismo samo jednu prošlogodišnju situaciju da plastičnije objasnimo o čemu se radi. Osobi koja stanuje u centru je pozlilo i odmah je pozvana Hitna pomoć, koja nije mogla doći na lice mjesta i pružiti prvu pomoć te transportirati bolesnu osobu, jer je promet zbog ukrcaja kupača u autobuse bio blokiran. Mislim da bi svatko od nas da se radi o njegovom djetetu, njegovom članu obitelji bio ljut i razočaran zbog kolapsa koji je bio razlog nemogućnosti dolaska do unesrećenog - rekla nam je glasnogovornica Grada Crikvenice Tena Peričić.

Dodala je da je ova odluka rasteretila pritisak na grad, jer su se neki prijevoznici odlučili za dolazak u razdoblju kada nije potrebna vinjeta, dok su pojedini odabrali druga turistička mjesta za svoje destinacije.

Na dušu prijevoznika

- Treba istaknuti da je ponuda jednodnevnih izleta u Crikvenicu zadržala istu cijenu od 100 kuna kao i sve godine prije, ali i nakon uvođenja vinjeta pa je, kao što smo i pretpostavili kod donošenja odluke, u stvari trošak vinjete za tri mjeseca nešto što se može ukalkulirati u poslovnu računicu prijevozničkih kuća - napomenula je, ukazavši ujedno i na važnost održivog razvoja turizma koji nudi kvalitetu, ali ne nauštrb uništavanja prostora i prirodnih resursa.

- Svjesni smo stanja i mogućnosti umirovljeničke populacije, kao i mogućnosti ostalih grupa koje su najčešći korisnici jednodnevnih izleta, i iako ova odluka predstavlja svojevrsni namet, mišljenja smo da je to namet na profite prijevozničkih kuća, a ne na korisnike izleta. Svi jednodnevni turisti su i više nego dobrodošli u naš grad, pa se nadamo da će prvenstveno oni, uz određeno rasterećenje i bolji raspored dolazaka, više i ljepše uživati u svom boravku u Crikvenici i Selcu, no isto tako se nadam da razumijete da sigurnost naših građana i svih posjetitelja ostaje naš apsolutni prioritet - naglasila je Peričić.

Od lipnja ove godine i Omišalj na otoku Krku je uveo novu regulacija prometovanja i parkiranja autobusa. Ulazak u naselja dozvoljen je samo autobusima s dozvolom za obavljanje javnog linijskog prijevoza putnika na županijskim, međužupanijskim i međunarodnim linijama, dok se autobusi s jednodnevnim izletnicima, nakon iskrcaja putnika na određenim stanicama, preusmjeravaju na parkiralište koje se plaća 300 kuna po danu.

Kako nam je rekla načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, takva odluka je donesena jer su se pojavljivali veliki problemi u nepropisnom parkiranju autobusa koje su nesavjesni vozači ostavljali na zelenim površinama, nogostupima ili tik uz obiteljske kuće gdje su ih satima držali s upaljenim motorima zbog hlađenja.

- Zbog ranijeg iskustva s neodgovornim ponašanjem auto-prijevoznika, nedostatka prometnih policajaca na otoku Krku i nedovoljnog broja prometnih redara u općini Omišalj, odlučili smo uvesti nadzirani dolazak autobusa i iskrcavanje putnika na isključivo za to predviđenim mjestima. Cilj ovih postupaka je isključivo povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a ne evidencija niti brojanje jednodnevnih turista. U općinu Omišalj su svi dobrodošli i nitko nema namjeru niti može braniti kupanje na javnim plažama, ali isto tako od svih očekujemo poštivanje prometnih propisa, uputa naših prometnih redara i pridržavanje uobičajenih normi komunalnog reda na plažama i javnim površinama - kazala je načelnica.

Što kažu prijevoznici?

- Mi smo za Crikvenicu uveli redovnu autobusnu liniju naše firme Vincek bus. Redovne linije ne podliježu vinjetama i na taj način radimo već drugu godinu. Što se tiče Malinske koja isto naplaćuje ulaz u grad, to smo ukalkulirali u nove cijene izleta, stoga su jednodnevna kupanja ove godine nešto skuplja nego prijašnjih godina - odgovorio nam je Goran Košćak iz agencije Galileo Travel, dodavši da redovna linija za Crikvenicu prometuje utorkom, petkom i subotom, s povratnom kartom od 145 kuna, dok se izleti u Malinsku i Bašku na otoku Krku organiziraju svaki vikend i praznik tijekom ljeta, uz cijenu od 190, odnosno 215 kuna.

Interes za takve izlete, kaže Košćak, svake je godine bio jako velik, što je i dalje slučaj za Crikvenicu, dok je za otok Krk, zbog povećanja cijene, interes trenutačno nešto manji.