Mogu li umirovljenici u našoj županiji uskoro očekivati jeftiniji javni prijevoz? Foto: VV arhiva / ilustracija

Mogu li umirovljenici u našoj županiji uskoro očekivati jeftiniji javni prijevoz?

| 17.10.2022. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Mogu li umirovljenici u Varaždinskoj županiji uskoro očekivati jeftiniji javni prijevoz, prijeko potreban zbog malih mirovina i bolje mobilnosti starije populacije, osobito u ruralnim područjima?

Upitao je to i umirovljenik koji nam se javio (podaci poznati redakciji), negodujući što Varaždinska županija umirovljenicima ne omogućava popuste poput nekih drugih županija.

Kao primjer je naveo Ličko-senjsku županiju, koja je potpisala ugovor s HŽ Putničkim prijevozom, prema kojem HŽPP umirovljenicima daje 50% popusta, a Ličko-senjska županija financira ostalih 50%, pa je prijevoz za umirovljenike besplatan. Pritom pravo na besplatni prijevoz vlakom umirovljenici s prebivalištem u Ličko-senjskoj županiji ostvaruju za neograničeni broj putovanja prema svim odredištima u Hrvatskoj, a polazišni ili odredišni kolodvor trebaju biti na području županije.

No, i druge su Županije krenule u smjeru subvencioniranja javnog prijevoza. Koprivničko-križevačka županija među prvima je u Hrvatskoj započela realizaciju objedinjenog javnog linijskog prijevoza po subvencioniranim cijenama. Naime, prema Odluci Vlade RH županijama će biti dodijeljena sredstva za uspostavu javnog linijskog prijevoza prema broju stanovnika i linija, a glavni je cilj uspostaviti adekvatnu i funkcionalnu mrežu javnog autobusnog prijevoza.

U ožujku je koprivnički župan potpisao ugovore o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu s prijevoznicima, dok je u rujnu potpisan ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Koprivničko-križevačke županije. Vrijednost ugovora je 22 milijuna kuna pri čemu je ministarstvo osiguralo 16,5 milijuna kuna, dok Županija sufinancira provedbu s 5,5 milijuna kuna. Ugovoren je mjesečni popust na cijenu karte od 20 posto za radnike, 80 posto za umirovljenike i studente, te 95 posto za učenike srednjih škola, što je već rezultiralo povećanjem broja korisnika javnog prijevoza.

Međimurska pak je županija od 1. svibnja omogućila besplatan autobusni prijevoz na području cijele županije za sve umirovljenike, osobe starije od 65 godina te osobe s invaliditetom.

Što su nam iz Županije odgovorili o uspostavi ovakvih ili sličnih modela subvencioniranja javnog prijevoza autobusom ili vlakom, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...