"Mobilniji i aktivniji": Besplatni prijevoz za starije od 60 godina i osobe s invaliditetom iz Varaždinske županije Foto: Varaždinska županija

"Mobilniji i aktivniji": Besplatni prijevoz za starije od 60 godina i osobe s invaliditetom iz Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 6.2.2020. u 13:06h | Objavljeno u Aktualno

Osobe starije od 60 godina s područja Varaždinske županije, prvenstveno one teže pokretne ili s invaliditetom, koje žive u samačkim kućanstvima ili u ruralnim sredinama u kojima je teško dostupan javni prijevoz, tijekom ove godine mogu besplatno koristiti uslugu organiziranog prijevoza. Uslugu pruža Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, i to putem projekta "Mobilniji i aktivniji".

Riječ je o projektu vrijednom 164.325 kuna, a za koji je Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo 140.000 kuna.

- Sa zadovoljstvom možemo reći da je po pozivu Ministarstva projektu Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize dodijeljen jedan od najvećih iznosa za osiguravanje usluga prijevoza za starije osobe u zajednici. Uz to su za financiranje iz Varaždinske županije odobreni projekti Gradskog društva Crvenog križa Varaždin te Udruge umirovljenika Bednja. Aktivnost i trud su za svaku pohvalu, posebno Društva distrofičara koji od 2013. godine kontinuirano prijavljuju i provode EU i druge projekte na korist cijele zajednice. Njihov projekt "Mobilniji i aktivniji" se razlikuje od svih drugih po tome što Društvo raspolaže s kombi-vozilom koje je prilagođeno prijevozu osoba s invaliditetom – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

prijevoz_projekt_mobilniji_aktivniji_drustvo_distroficara_2.JPG

Projekt je jako važan, posebno za osobe starije od 60 godine i osobe s invaliditetom koje žive u ruralnim sredinama.

– Kombi vozilo smo već osigurali putem projekta EU projekta "Budi COOLturan i pARTicipiraj", a sada je naš cilj pridonijeti prevladavanju geografske nepristupačnosti i tehničke neprilagođenosti javnog prijevoza za starije osobe i starije osobe s invaliditetom. Njima je često veliki problem kad moraju doći na vrijeme na zakazane zdravstvene pretrage i preglede, a problem je i uključiti se u kulturno-zabavni život. Ciljne skupine su osobe starije od 60 godina, značajan dio njih živi u samačkim kućanstvima, a polovica dolazi iz ruralnih područja županije. Bitno je da svi imaju mogućnost uključiti se u aktivnosti dostupne u županiji – naveo je Ivan Vujec, predsjednik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.

Svi kojima je prijevoz potreban mogu se prijaviti koordinatorici projekta Doris Posavec na broj 097/6314-401 ili u Društvo na broj 042/214-393. Ona je objasnila tko ima prednost kad je u pitanju usluga besplatnog prijevoza.

- Za prijevoz se prijaviti mogu osobe starije od 60 godina i osobe s invaliditetom s područja cijele Varaždinske županije, pri čemu će se prijevoz obavljati na temelju liste prioriteta. Prednost imaju osobe koje trebaju ići k liječniku, zubaru, na medicinsko-dijagnostičke postupke, rehabilitaciju ili, primjerice, na sud. Nakon toga slijedi prijevoz na različite aktivnosti, bilo da je to odlazak u kino, kazalište, koncert, šoping ili u crkvu. Sve buduće korisnike molimo da nam se prijave dva do tri dana unaprijed kako bismo prijevoz mogli dobro organizirati. Naravno, ako se radi o izvanrednoj situaciji, učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti te uskočiti – rekla je Doris Posavec, koordinatorica projekta.

U projekt će biti uključeni i volonteri Bedema ljubavi, koji je partner u projektu, i to na način da će biti pratnja starijim osobama tijekom prijevoza.

prijevoz_projekt_mobilniji_aktivniji_drustvo_distroficara_1.JPG

prijevoz_projekt_mobilniji_aktivniji_drustvo_distroficara_3.JPG

prijevoz_starije_osobe_kombi.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci