Mladi koji izlaze iz udomiteljstva u Petrijancu dobili novi dom Foto: Varaždinska županija

Mladi koji izlaze iz udomiteljstva u Petrijancu dobili novi dom

Varaždinske vijesti | 10.12.2018. u 20:32h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Petrijancu otvorena nova stambena zajednica koja posjeduje smještajni kapacitet za ukupno petero korisnika. Pružatelj usluge je udruga "Zipka", a prigodnoj svečanosti prisustvovali su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak, Marina Hoblaj, predsjednica Udruge Udomitelji za djecu, predsjednica Udruge Zipka Bernarda Nada Furjan te tajnica Udruge Stana Vereš.

Varaždinska županija podržala je uređenje ove kuće s 18.000 kuna.

- Ovih dana puno se govorilo o udomiteljstvu, ali na žalost jako malo o stvarnim problemima i udomitelja i djece. Naime, veliki problem djece koja u 18 godini ostaju prepuštena sama sebi država i dalje ignorira pa je sudbina te djece danas prepuštena volonterima i dragim ljudima koji se za njih brinu. Drago mi je da je ovaj projekt uspio te da će ova kuća u kojoj smo danas ovdje postati dom mladim ljudima koji se nakon navršenih 18 godina ne mogu, a i nije poželjno da se vrate u svoje biološke obitelji iz kojih su izašli. Toj djeci, tim mladim ljudima treba pomoći da se osamostale i krenu u život. Varaždinska županija poziva i predstavnike Udruge Zipka te druge udruge na području Varaždinske županije koje se bave udomiteljstvom, ali i udomiteljske obitelji, da predlože konkretne programe i mjere u koje bi se Varaždinska županija mogla uključiti, što kroz proračun, a što kroz projekte koji se prijavljuju za fondove Europske unije – rekla je Martinčević te zaželjela svima puno sreće u daljnjem radu.

Predsjednica Udruge Zipka Bernarda Nada Furjan zahvalila je Županiji na pomoći te je naznačila kako je udomiteljstvo velika odgovornost, ali i veliki izazov, dok je Stana Vereš poručila kako Udruga Zipka pomaže i udomiteljima, udomiteljskoj djeci, a prva je Udruga u Hrvatskoj koja je osnovala stambenu jedinicu, odnosno organizirano stanovanje kao novi oblik socijalne usluge u lokalnoj sredini koji izlaze iz udomiteljstva za korisnike koji su nakon završetka prepušteni sami sebi.

- Zahvaljujem svima koji su pomogli – zaključila je Stana Vereš.

Dodajmo da je u Varaždinskoj županiji evidentirano ukupno 150 udomiteljskih obitelji za djecu i mlade, a u udomiteljskim obiteljima smješteno je oko 270 djece, odnosno mladih do 21. godine starosti.

stambena_zajednica_petrijanec_01.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_02.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_03.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_04.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_05.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_06.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_07.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_08.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_09.jpg

stambena_zajednica_petrijanec_10.jpg