Mladenović: Za cijenu zbrinjavanja otpada u Brezju mogli bi sagraditi terme ili 8 stadiona

VV | 9.1.2023. u 07:37h | Objavljeno u Aktualno

Oko situacije s balama i sanacije otpada u Brezju, javio se nekadašnji gradski vijećnik te kandidat Mosta za župana na prošlim lokalnim izborima, Denis Mladenović, također se protivi aktualnoj cijeni zbrinjavanja prema javnoj nabavi koju je proveo Grad Varaždin. Njegovo priopćenje, prenosimo u cijelosti:

"Da bismo u potpunosti razumjeli koliko je uistinu visoka cijena zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju, koji put treba se odmaknuti iz varaždinskog blata u koji su građani grada Varaždina ni krivi ni dužni uvaljani, i pogledati oko sebe i u nama susjedne sredine, općine i gradove od kojih jedino možemo učiti.

Nakon što je prošli mjesec varaždinski gradonačelnik Bosilj poslao bjelovarskom gradonačelniku Hrebaku pismo namjere u kojem iskazuje „interes za sklapanje Sporazuma o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom“, bjelovarski mediji raspisali su se o željama Varaždina da vozi otpad u bjelovarske Doline, odlagalište u koje su mudri, napredni i savjesni Bjelovarčani na vrijeme uložili 100 milijuna kuna.

Nadalje, zanimljivo je čitati reakcije građana Bjelovara i samog gradonačelnika Hrebaka, koji je stava da vrata Dolina nisu zatvorena za druge sredine, poput Varaždina, ali ukoliko bi preuzimali naš otpad, bio bi to isključivo otpad koji se može preraditi i ponovno upotrijebiti, a na kojem bi Bjelovar nakon toga ponovno zaradio.

https://www.klikni.hr/.../varazdinci-svoj-otpad-zele.../

Cijena zbrinjavanja varaždinskih bala u iznosu od 216 milijuna kuna navedena je kao nevjerojatna, i kao usporedba istaknuto da za malo više novaca grad Bjelovar gradi terme, za koje će Nacionalni plan za oporavak i otpornost osigurati više od 50% iznosa, odnosno 130 milijuna kuna.

Energija koju će Terme Bjelovar proizvoditi će dolaziti iz obnovljivih izvora energije i to uz korištenje najmodernijih i najučinkovitijih tehnologija ( bušotina geotermalne vode 200-tinjak metara udaljena od bazena, dizalice topline i solarne elektrane).

Posljedično, to znači razvoj kontinentalnog turizma te podizanje standarda i financijske moći građana.
Isto tako, postojeća cijena zbrinjavanja varaždinskih baliranog otpada jednaka je izgradnji čak osam stadiona kakav je prošle godine izgradio Bjelovar.

Sad kad smo kroz konkretan primjer uvidjeli koliko zapravo kaskamo za jednim gradom sličnim Varaždinu, čvrsto sam uvjeren da nam ova škola svima može biti motiv i putokaz da se u našem gradu nađe najkvalitetnije, a najpovoljnije rješenje za zbrinjavanje otpada kako bi se mogli dalje nesmetano razvijati.

Građanima grada Varaždina dosta je igra i igrica, spletkarenja, niskih strasti i podjela.

Novi saziv Gradskog vijeća mora završiti u što kraćem roku crnu priču koja nas prati i sputava godinama."

Označeno u