Mladen Jakopović drugi put izabran za potpredsjednika europskog udruženja poljoprivrednika Foto: HPK

Mladen Jakopović drugi put izabran za potpredsjednika europskog udruženja poljoprivrednika

Varaždinske vijesti | 28.9.2022. u 09:29h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatskoj poljoprivrednoj komori ovih je dana s europske razine ponovno stiglo priznanje za uspješan i kvalitetan rad.

Naime, predsjednik Komore Mladen Jakopović u Bruxellesu je po drugi puta izabran za potpredsjednika organizacije COPA i to većinom glasova predstavnika 27 država članica.

S obzirom na to da je predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore ovo drugi potpredsjednički mandat u europskom udruženju poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja članica Europske unije te 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih država poput Islanda, Norveške, Švicarske i Turske, priznanje je još veće.

Obnašajući dužnost potpredsjednika COPA-e, Jakopović će biti zadužen za predstavljanje organizacije u područjima ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

HPK_Jakopovic_2.jpg

- Europski poljoprivrednici, članovi COPA-e još su jednom prepoznali dosadašnji rad Hrvatske poljoprivredne komore te sam izuzetno ponosan što sam drugi puta izabran na ovu funkciju. Dokaz je to da je Hrvatska poljoprivredna komora, u nekoliko godina koliko je članica COPA-e, napravila ogroman pomak u borbi za interese hrvatskih poljoprivrednika zbog čega ovaj uspjeh pripisujem svim članovima Komore i našim Odborima koji se svakodnevno bore za interese hrvatske poljoprivrede, kako na nacionalnoj razini, tako i na razini Europske unije – istaknuo je Jakopović dodavši kako su iduće dvije godine, s obzirom na okolnosti u kojima se europska poljoprivreda nalazi, od izuzetne važnosti.

Zbog toga će, zajedno s predsjednicom COPA-e Christiane Lambert te ostalim novoizabranim potpredsjednicima iduće dvije godine još snažnije predstavljati hrvatske poljoprivrednike na europskoj razini.

- Donosi se nekoliko važnih strategija i provode se snažne reforme koje će imati dugoročni značaj za poljoprivrede Europske unije i Hrvatske. Europska je poljoprivreda pod snažnim utjecajem svih negativnih posljedica globalnih poremećaja na svjetskom tržištu hrane, kao i rata u Ukrajini zbog čega je važno donositi odluke na dobrobit europskih i hrvatskih poljoprivrednika – naglašava Jakopović.

Hrvatska poljoprivredna komora putem stručnih grupa COPA-e može aktivno sudjelovati u radu 44 radne grupe i 14 grupa civilnog dijaloga Europske komisije. U svim svojim dosadašnjim govorima i nastupima, Jakopović je naglasak stavljao na važnost suradnje između država i zajednički nastup prema europskim institucijama.

Napomenimo i kako su ciljevi udruženja zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora pred Europskom komisijom i drugim institucijama Europske unije, preispitivanje svih relevantnih tema i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike Europske unije. Predsjedništvo se redovito sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja.

HPK_Jakopovic_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci