Mladen Bačani, iz Kapele Podravske uočio potencijal uzgoja svinja mangulica

| 18.3.2019. u 16:38h | Objavljeno u Aktualno

Dok se našim potrošačima nudi zaraženo meso uvezeno iz Poljske domaći uzgajivači muku muče s procesom dokazivanja kvalitete mesa kojeg proizvedu, a vladajući ne vide potencijal koji bi se mogao razviti da su uvjeti proizvodnje i plasmana na tržište barem na pola jednostavniji kao što je uvoz mesa sumnjive kvalitete iz EU.

Iako je Mladen Bačani, iz Kapele Podravske u općini Veliki Bukovec, uočio potencijal uzgoja svinja mangulica u odnosu na obične, kaže da mu ne ide sve “po loju” jer troškovi plasmana na tržište su veliki.

- Zanimljivo je to kako se ne provjerava ni jedan kamion koji uvozi meso iz EU jer sama oznaka EU je garancija kvalitete. U mom slučaju nema inspekcije u županiji i državi koja nije bila na mom OPG-u i sve mi provjerila. Moramo voditi evidencije o hranjenju, o tome s čim tretiramo zasijanu žitaricu, je li nečime prihranjujemo svinje, čime cijepimo svinje - sve se kontrolira i nama se ne vjeruje, a slijepo se vjeruje nekoj klaonici i proizvođaču u Rumunjskoj, Češkoj ili Poljskoj - ukazuje sugovornik.

Navodi i da je problem što nije dobro izregulirano tržište koje bi kupcu jasno dalo do znanja što je domaće, a što ne, a da bi pojedinac izborio neki certifikat potrebno je uložiti puno novca i strpljenja. Inače, na OPG-u, koji je naslijedio od roditelja, sugovornik uzgaja 12 krmača, jednog nerasta i 80-ak svinja mangulica u uzrastu, obrađuje 40 hektara zemlje, a ima i tov junadi. Najveći trošak mu predstavlja prijevoz svinja u ovlaštenu klaonicu da bi ih mogao prodati za meso, a da bi napravio vlastitu potrebno mu je pravo bogatstvo.

- Da bi napravio klaonicu koja zadovoljava uvjete koji se traže, a među kojima je i izgradnja sanitarnog čvora za invalide, treba mi tri milijuna eura, a europska sredstva su mi nedostižna jer se moja općina stavlja u istu kategoriju kao i Zagreb i nedostaje mi 20-ak bodova za prolazak na natječaju - govori Mladen, dodajući da bi mu vlastita klaonica dobro došla da zaokruži cijeli proces rada od uzgoja do plasmana mesa. Sugovornik je svinje mangulice nabavio prije sedam godina za vlastite potrebe i kako su se namnožile počeo ih je prodavati.

          Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u