Mještani Kučana Gornjeg dobili doktoricu: otvorena ambulanta opće medicine Doma zdravlja Foto: Varaždinska županija

Mještani Kučana Gornjeg dobili doktoricu: otvorena ambulanta opće medicine Doma zdravlja

IHR/Varaždinske vijesti | 24.4.2019. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

U Kučanu Gornjem danas je s radom započela ambulanta Doma zdravlja Varaždinske županije u kojoj će preko 600 osiguranika, koliko trenutno ima ova ambulanta, moći koristiti usluge liječnika obiteljske medicine.

Ambulanta je od velike važnosti za mještane Kučana Gornjeg, ali i Donjeg Kućana, Kučan Marofa i Zbelave s obzirom na to da je ukupan broj stanovnika koji živi u ova četiri prigradska naselja oko 4000. Ambulanta je započela s radom, a dr. Barbara Krizman Vukinec navodi kako će parne dane raditi ujutro, a neparne popodne. Zanimljivo je da se liječnica sama ponudila za posao u ambulanti odmah nakon što je čula o planovima njezinog otvaranja u Kučanu Gornjem.

- Cilj je da dođemo do potrebnog broja pacijenata, približimo se građanima te im omogućimo neke usluge poput vađenja krvi, holtera tlaka, holtera srca, spirometrije i tako rasteretimo i kolege u Općoj bolnici Varaždin - istaknula je dr. Krizman Vukinec.
Ambulantu je otvorio župan Radimir Čačić.

- Najveća vrijednost ovog projekta je činjenica da jedan utemeljen zahtjev građana Kučana Gornjeg koji je dio Grada Varaždina, ali je u određenoj mjeri dislociran i gdje imamo preko 20% građana preko 65 godina koji nisu savršeno pokretni i kojima je potrebna pomoć. Upravo danas su protekle tri godine od početka inicijative - istaknuo je varaždinski župan.

Ambulanta u Kučanu Gornjem je adekvatno uređena i kvalitetno opremljena, a ima i lift što je važno za starije i teže pokretne pacijente.

Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec također je izrazio zadovoljstvo današnjim početkom rada ambulante, te je naglasio kako je uloga lokalne zajednice da prepozna potrebu i interes za otvaranjem ambulanta u svojim zajednicama.

- Ova ambulanta na današnji dan ima 614 pacijenata. Zakonski minimum je 1270 ali tijekom prve godine se dozvoljava i manje. Vjerujem da ćemo uz kvalitetan rad naše liječnice dosegnuti potreban broj pacijenata – rekao je Podbojec.