Zbog ovisnosti o internetu 30 posto mladih osjeća štetne posljedice Foto: Krešimir Đurić; ilustracija

Zbog ovisnosti o internetu 30 posto mladih osjeća štetne posljedice

| 12.12.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca, a tim je povodom Udruga "Uz vas" 9. prosinca u organizirala stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti".

- Nepopularno je govoriti o ovoj temi u tjednima kada se uz svjetsko nogometno prvenstvo normalno konzumira alkohol, kladionice su usijane, a sve to postaje čak i društveno poželjno ponašanje, "domoljubno", no željeli smo skrenuti pažnju stručnjaka i javnosti na "nove" ovisnosti, koje su potencirale i nedavne krizne situacije u društvu - pandemija koronavirusa, ratno stanje u Ukrajini, potresi, inflacija i dr. - istaknula je socijalna radnica Renata Sever, predsjednica udruge koja okuplja stručnjake (socijalne radnike, socijalne pedagoge, psihologe i druge srodne struke) koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima u riziku, s obiteljima u kojima postoji rizik ili se već javlja nasilničko ponašanje u obitelji.

Nove tzv. moderne ovisnosti, uz one "stare", kao što su ovisnosti o alkoholu, duhanu ili drogi, uzimaju sve više maha.

- Osjećamo da ni kao zajednica, pa ni kao stručnjaci ne držimo korak sa sve većom pojavnosti ovisnosti o kocki, tzv. "internetskim ovisnostima" – ovisnosti o igricama ("gaming disorder"), mobitelu, kao i ovisnosti o sintetskim kanabinoidima (prije znanim pod komercijalnim nazivom - u slobodnoj prodaji - "osvježivači zraka"). Ne postoji razrađen sustav prevencije, ni psihoedukacije o prepoznavanju znakova ovisnosti, kao što još nisu razrađeni ni svima dostupni odgovarajući protokoli liječenja ni tretmana - napomenula je.

- Velik je problem to što djeca, naročito nakon nakon razdoblja "lockdowna", kada smo bili zatvoreni zbog pandemije, taj virtualni svijet doživljavaju realnim, ali i to što se i vršnjačko nasilje prenosi u virtualni svijet. Toga ima strašno puno i praktički je nemoguće uspostaviti kontrolu nad tim i zaustaviti takvo ponašanje – ukazala je Sever.

Ukazala je i da je važno kako pristupiti ovisnosti, kako bi se došlo do uzroka.

- Kod ovisnosti o mobitelima i internetu stvar je u zamjeni potrebe za kontaktom. Ta je potreba normalna, a u ovakvim slučajevima, kontakt je tu, u mobitelu, pri ruci, ne moramo biti sramežljivi, imamo osjećaj da je taj kontakt pod kontrolom, a u biti nije tako. Kod igrica je problem u tome što su napravljene tako da vas "vuku" dalje, što je slučaj i kod igara na sreću. Zato moramo više raditi na otpornosti i kod djece i kod odraslih – poručila je Sever.

Kako društvene mreže i video-igre utječu na mlade i djecu, koji su glavni simptomi ovisnosti o internetu, kakva je situacija s ovisnošću o kockanju, ali i kakav su uzor roditelji svojoj djeci, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...