Zbog ovisnosti o internetu 30 posto mladih osjeća štetne posljedice Foto: Krešimir Đurić; ilustracija

Zbog ovisnosti o internetu 30 posto mladih osjeća štetne posljedice

| 12.12.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca, a tim je povodom Udruga "Uz vas" 9. prosinca u organizirala stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti".

- Nepopularno je govoriti o ovoj temi u tjednima kada se uz svjetsko nogometno prvenstvo normalno konzumira alkohol, kladionice su usijane, a sve to postaje čak i društveno poželjno ponašanje, "domoljubno", no željeli smo skrenuti pažnju stručnjaka i javnosti na "nove" ovisnosti, koje su potencirale i nedavne krizne situacije u društvu - pandemija koronavirusa, ratno stanje u Ukrajini, potresi, inflacija i dr. - istaknula je socijalna radnica Renata Sever, predsjednica udruge koja okuplja stručnjake (socijalne radnike, socijalne pedagoge, psihologe i druge srodne struke) koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima u riziku, s obiteljima u kojima postoji rizik ili se već javlja nasilničko ponašanje u obitelji.

Nove tzv. moderne ovisnosti, uz one "stare", kao što su ovisnosti o alkoholu, duhanu ili drogi, uzimaju sve više maha.

- Osjećamo da ni kao zajednica, pa ni kao stručnjaci ne držimo korak sa sve većom pojavnosti ovisnosti o kocki, tzv. "internetskim ovisnostima" – ovisnosti o igricama ("gaming disorder"), mobitelu, kao i ovisnosti o sintetskim kanabinoidima (prije znanim pod komercijalnim nazivom - u slobodnoj prodaji - "osvježivači zraka"). Ne postoji razrađen sustav prevencije, ni psihoedukacije o prepoznavanju znakova ovisnosti, kao što još nisu razrađeni ni svima dostupni odgovarajući protokoli liječenja ni tretmana - napomenula je.

- Velik je problem to što djeca, naročito nakon nakon razdoblja "lockdowna", kada smo bili zatvoreni zbog pandemije, taj virtualni svijet doživljavaju realnim, ali i to što se i vršnjačko nasilje prenosi u virtualni svijet. Toga ima strašno puno i praktički je nemoguće uspostaviti kontrolu nad tim i zaustaviti takvo ponašanje – ukazala je Sever.

Ukazala je i da je važno kako pristupiti ovisnosti, kako bi se došlo do uzroka.

- Kod ovisnosti o mobitelima i internetu stvar je u zamjeni potrebe za kontaktom. Ta je potreba normalna, a u ovakvim slučajevima, kontakt je tu, u mobitelu, pri ruci, ne moramo biti sramežljivi, imamo osjećaj da je taj kontakt pod kontrolom, a u biti nije tako. Kod igrica je problem u tome što su napravljene tako da vas "vuku" dalje, što je slučaj i kod igara na sreću. Zato moramo više raditi na otpornosti i kod djece i kod odraslih – poručila je Sever.

Kako društvene mreže i video-igre utječu na mlade i djecu, koji su glavni simptomi ovisnosti o internetu, kakva je situacija s ovisnošću o kockanju, ali i kakav su uzor roditelji svojoj djeci, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci