MJERE UBLAŽENE, ALI... Vlasnici kafića revoltirani, mladencima dodatne brige Foto: Krešimir Đurić

MJERE UBLAŽENE, ALI... Vlasnici kafića revoltirani, mladencima dodatne brige

| 31.5.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako su 28. svibnja ublažene pojedine epidemiološke mjere, nisu svi zadovoljni. Prije svega odnosi se to na vlasnike kafića, koji goste i dalje smiju usluživati samo na otvorenim terasama.

Prema novim pravilima, ugostiteljski objekti i OPG-ovi koji pružaju ugostiteljske usluge mogu raditi do 23 sata, a u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, mogu raditi samo oni koji imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje toplih i hladnih jela i slastica (restorani, slastičarnice...), uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

"Diskriminiraju nas"

- Jako smo razočarani takvom odlukom i opet se osjećamo diskriminirano, budući da su nas prve zatvorili, a sad opet rade razlike među ugostiteljima, iako smo svi mi isti, barem bi trebali biti. Nezadovoljni su i naši gosti i jako se žale – rekla nam je Jadranka Behin, predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin.

- Iskreno se nadamo da će do 15. lipnja oni koji su nadležni ipak malo bolje razmisliti o svemu tome i prestati raditi razliku među ugostiteljima. Revoltirani smo i bezvoljni, jer nisu nam ni maknuli porez na potrošnju ni smanjili PDV. Usto, novci za potpore kasne maksimalno. Plaće isplaćujemo od 1. do 15. u mjesecu, a potpore smo dobili 26. ili 27. U početku je to još bilo donekle, ali sve dalje situacija je sve gora – ukazala je Behin, dodavši kako ovakve odluke nemaju smisla.

- Sve to predugo traje. Novih slučajeva korone sve manje, procjepljenost je sve veća, ali oni i dalje filozofiraju, umjesto da nas puste da radimo i zarađujemo i za državu i za sebe i za svoje radnike – kazala je Behin.

A iako je dopušteno održavanje svadbi, brojna su ograničenja koja zadaju muke mladencima. Na svadbi može biti do 120 uzvanika, uz uvjet da su: prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva protiv Covida-19 (ili više od 14 dana od cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi), ili su preboljeli Covid-19 (a od preboljenja nije prošlo više od 180 dana), ili su preboljeli Covid-19 i cijepili se najmanje jednom dozom cjepiva, ili su unatrag 48 sati bili negativni na testiranju PCR testom ili brzim antigenskim testom. Ispunjavanje ovih uvjeta dokazuje se potvrdom nadležnog liječnika ili nadležne zdravstvene ustanove.

Što o novim uvjetima za održavanje svadbi kaže mladi par iz Varaždina koji će se uskoro vjenčati, i što se jop promijenilo u odnosu na dosadašnja pravila, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...